2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Agrárpénzek

A spanyol eper nem magyar szamóca!

Becsapják a fogyasztókat azok az árusok, akik a spanyol, az olasz, vagy más mediterrán területről érkezett földiepret hazaiként árulják - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.
 
 

Aki ilyennel találkozik, jelentse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen hívható 06 80/263-244-os számán. A hazai szamóca szezonja csak májusban kezdődik, így aki most vásárol magyar feliratú gyümölcsöt, az biztos, hogy nem hazai termékhez jut.

Az utóbbi napokban az üzletekben és a piacokon magyarként árulják a Spanyolországban, vagy Olaszországban termesztett földiepret, pedig a hazai, fólia alatt termesztett gyümölcs csak május első felében, a szabadföldi termesztésű – az időjárási körülményektől függően – pedig május közepe és június harmadik hete között lesz kapható.

A külföldről behozott termékek hazaiként feltüntetésével megtévesztik a fogyasztókat, akik a hazai, kiváló minőségű, zamatos, illatos szamócára számítanak. Az importgyümölcs nem versenyezhet a magyar termés minőségével. A hazai klimatikus viszonyok között, magyar földön termesztett szamócafajták kiválóak, íz-,illat-, élvezeti értékük miatt szeretik a vásárlók. Ezt használják ki azok az importőrök és árusok, akik jóval a szezon előtt próbálják magyarként eladni a külföldi termékeket. Ezzel nemcsak itthon, de határainkon kívül is – amennyiben az átcsomagolt, átcímkézett külföldi árut magyarként kínálják – rontják a magyar termékek hitelét.

A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács fontosnak tartja, hogy a magyar fogyasztók ismerjék meg a hazai termékek érési idejét, azaz hogy melyik gyümölcs vagy zöldség mikor vásárolható.
Például a hazai földieper-szezon május közepén kezdődik csak, így a most ekként árult gyümölcs biztos, hogy – a teljes érettségi szint elérése előtt leszedett – kisebb élvezeti értékű, külföldi termés.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu