2019. december 13. péntek Luca, Otília

Hírek - Agrárpénzek

A tavaszi fagyok elvitték a magyar kajszit

Rossz lett az idei kajsztitermés. Elsősorban a tavaszi fagyok okoztak veszteségeket.
 
 

Idén – a hagyományosan június végétől augusztus közepéig tartó kajsziszezonban – az utóbbi évtized leggyengébb termésére számíthatnak a gazdák, mivel a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A legjelentősebb károk a Nyugat-dunántúli és Dél-alföldi régióban következtek be, ahol szinte teljes mértékben megsemmisült az idei termés.

Az átlagosan 30 ezer tonnás szokásos termésnek kevesebb, mint harmadát takaríthatják be idén a termelők, amely még az előzetes becsléshez képest is visszaesést mutat. Ugyanakkor az idei szezonban más gyümölcsfajokhoz hasonlóan a kajszi is két héttel korábban érett, így kis mennyiségben már június közepétől elérhetők voltak a korai fajták a piacon.

A termőterület az utóbbi években növekedett. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül ezer hektár kajsziültetvény található. Ennek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi” fajtát termesztik. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

A magyar termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon. A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi egyre keresettebb külpiaci termék. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli mennyiséget exportáltunk friss kajsziból, amelynek Ausztriába és Németországba megy a meghatározó része.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu