2019. október 17. csütörtök Hedvig

Hírek - Agrárpénzek

Aggódhatnak a nagybirtokosok - Tovább szigorítják a támogatási rendszert

Új jogszabállyal akadályozná meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azt, hogy a nagygazdaságok elkerülhessék a területalapú támogatások elvonását - írja a napigazdasag.hu. Korábban ugyanis többször is felmerült annak a lehetősége, hogy egyes gazdálkodók a gazdasági társaságuk feldarabolásával igyekeznek kibújni a hazánkban tavaly nyáron bejelentett kormánydöntés alól. Az elvonás előreláthatóan mintegy 525 vállalkozást érinthet, amelyek összességében 20 milliárd forinttól esnek el.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Tovább szigorítaná a területalapú támogatások rendszerét az FM. Így az 1200 hektár felett gazdálkodók egy napokban életbe lépett jogszabály szerint akkor sem kerülhetik el a területalapú támogatások elvonását, ha a gazdasági társaságukat feldarabolják. A tárca szerint ugyanis egyes gazdálkodók ezzel a módszerrel játszanák ki a rendszert. 

Az FM ezért azt a 2013-as uniós rendeletet ültette át a magyar jogrendbe, amely 2011-es visszamenőleges hatállyal szankcionálja a földek szétírását. Ezért a tárca minden olyan esetet megvizsgál majd, ahol fennáll a lehetősége annak, hogy a gazdaság szétdarabolásával úgynevezett mesterséges feltételt teremtett a tulajdonos a támogatás igénybevételéhez.

Azok a társaságok mentesülhetnek a szankciók alól, amelyek bebizonyítják, hogy gazdaságilag indokolt volt a szétválás. Azoktól a cégektől viszont, amelyek nem tudják gazdasági és jogi adatokkal alátámasztani az intézkedést, a mesterséges feltételteremtéssel szerzett támogatást elvonják.

Az uniós jogszabályhoz viszonyítva a hazai rendelet csupán egyetlen könnyítést tartalmaz: a 2014. november elseje előtt lezárult ügyletek esetében könnyebb lesz igazolni, hogy a szétválás indokolt volt. A tárca szerint ugyanis a gazdálkodók csak 2014 nyarán tudták meg, hogy a kormány 1200 hektár felett elvonja a területalapú támogatást. Mivel a gazdasági társaságok szétválásának gazdasági és jogi előkészítése több hónapot is igénybe vehet, ezért ezek a cégek még nem tudhattak az úgynevezett degresszivitás bevezetéséről.

A teljes elvonás összesen 525 vállalkozás érinthet. Ahogy arról az agrárszektor.hu korábban beszámolt, ezektől a nagyüzemektől előzetes számítások szerint mintegy húszmilliárd forintót vesznek el, amely összeget a tárca az állattartók támogatására szeretné fordítani.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu