2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Agrárpénzek

Aggódhatnak a nagybirtokosok - Tovább szigorítják a támogatási rendszert

Új jogszabállyal akadályozná meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azt, hogy a nagygazdaságok elkerülhessék a területalapú támogatások elvonását - írja a napigazdasag.hu. Korábban ugyanis többször is felmerült annak a lehetősége, hogy egyes gazdálkodók a gazdasági társaságuk feldarabolásával igyekeznek kibújni a hazánkban tavaly nyáron bejelentett kormánydöntés alól. Az elvonás előreláthatóan mintegy 525 vállalkozást érinthet, amelyek összességében 20 milliárd forinttól esnek el.
 
 

Tovább szigorítaná a területalapú támogatások rendszerét az FM. Így az 1200 hektár felett gazdálkodók egy napokban életbe lépett jogszabály szerint akkor sem kerülhetik el a területalapú támogatások elvonását, ha a gazdasági társaságukat feldarabolják. A tárca szerint ugyanis egyes gazdálkodók ezzel a módszerrel játszanák ki a rendszert. 

Az FM ezért azt a 2013-as uniós rendeletet ültette át a magyar jogrendbe, amely 2011-es visszamenőleges hatállyal szankcionálja a földek szétírását. Ezért a tárca minden olyan esetet megvizsgál majd, ahol fennáll a lehetősége annak, hogy a gazdaság szétdarabolásával úgynevezett mesterséges feltételt teremtett a tulajdonos a támogatás igénybevételéhez.

Azok a társaságok mentesülhetnek a szankciók alól, amelyek bebizonyítják, hogy gazdaságilag indokolt volt a szétválás. Azoktól a cégektől viszont, amelyek nem tudják gazdasági és jogi adatokkal alátámasztani az intézkedést, a mesterséges feltételteremtéssel szerzett támogatást elvonják.

Az uniós jogszabályhoz viszonyítva a hazai rendelet csupán egyetlen könnyítést tartalmaz: a 2014. november elseje előtt lezárult ügyletek esetében könnyebb lesz igazolni, hogy a szétválás indokolt volt. A tárca szerint ugyanis a gazdálkodók csak 2014 nyarán tudták meg, hogy a kormány 1200 hektár felett elvonja a területalapú támogatást. Mivel a gazdasági társaságok szétválásának gazdasági és jogi előkészítése több hónapot is igénybe vehet, ezért ezek a cégek még nem tudhattak az úgynevezett degresszivitás bevezetéséről.

A teljes elvonás összesen 525 vállalkozás érinthet. Ahogy arról az agrárszektor.hu korábban beszámolt, ezektől a nagyüzemektől előzetes számítások szerint mintegy húszmilliárd forintót vesznek el, amely összeget a tárca az állattartók támogatására szeretné fordítani.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu