Elárulta Csányi Sándor, mit gondol a Mészáros-féle mezőgazdasági integrációról

Elárulta Csányi Sándor, mit gondol a Mészáros-féle mezőgazdasági integrációról

agrarszektor.hu
Csányi Sándor agrárportfóliója építése óta végig integrációban gondolkozott, és talán az egyetlen dolog ami hiányzik ebből a struktúrából, az egy kiskereskedelmi lánc - mondta a Portfolio-nak Csányi Sándor közgazdász, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának elnöke. A bankvezér büszke arra, hogy a Mohácsi vágóhíd a kezdeti nehézségek ellenére ma már profitot termel, a Pick pedig még London ismertebb üzletláncaiban is ott van a polcokon. Az üzletember többek között arról is beszélt, mit gondol arról, hogy a Mészáros-csoport is hajtott végre felvásárlásokat a magyar élelmiszeripari piacon, illetve, mi a véleménye a Mészáros-féle mezőgazdasági integrációról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csányi Sándor szerint egy jó befektetésnél sosem fejeződik be a fejlesztés, hiszen mindig van egy új technológia, új lehetőség, új vásárlói igény, amelynek mentén lehet fejlődni - mondta a Portfolio-nak Csányi Sándor.

A pincészet volt az első agrárbefektetésünk 2000-ben, utána tudatosan építettük fel az integrált struktúrát, ebből azonban sajnos hiányzik egy valami, ami fontos lett volna, ez pedig egy kiskereskedelmi lánc. Ezen sokat gondolkodtam, és egy kicsit talán le is maradtam a kínálkozó lehetőségekről. Az szólt ellene, hogy nincs az a lánc, ami a mi termelési volumenünket egyedül el tudja adni, és úgy éreztem, hogy ha lenne egy kiskereskedelmi hálózatunk, akkor esetleg a többiek nem preferálnák a termékeinket. Sosem mondom azt, hogy semmilyen körülmények között nem érdekel valami. Lehet, hogy ha - csak mondok egy példát - a Lidl eladná a teljes hálózatát, abba befektetnék, az már olyan nagy, hogy érdemes elgondolkodni rajta, de egy kisebb vagy egy új hálózatban, amit nulláról kezdve kellene felépíteni, abban nem látok fantáziát

 - emelte ki a bankvezér. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csányi Sándort a hatalmas földterületek bérlése miatt éves szinten több milliárd forintos agrártámogatásokat kap, emiatt pedig sokan támadják is őt Magyarországon.

Én végig integrációban gondolkodtam, és mindig zavart, hogy minden évben megírja a K-Monitor, hogy én kaptam a legtöbb támogatást. Egyszer fel is hívtam a főszerkesztőt, és mondtam neki, hogy ez a valóságban azt jelenti, hogy én fektettem a legtöbbet a mezőgazdaságba. Miért nem így írják le? A támogatások nagy része teljesítményhez kapcsolódik, tehát nem kellene, hogy szégyelljem magam azért, mert mi tenyésztjük a legtöbb sertést vagy szarvasmarhát. Az ehhez kapott jóléti támogatást mindenki elérhetné, mi azért kapunk annyit, mert annyi állatot tartunk. A másik terület a beruházási támogatások, amik általában 30-40 százalékot jelentenek, a többit én teszem mellé. Ezek is olyan támogatások, amik mindenki számára elérhetők, sőt ezekből a keretekből gyakran marad is meg pénz. Nem elviszem valaki elől, hanem beruházok, és rendeltetés szerűén, prudensen használok fel minden forintot

 - hangsúlyozta az üzletember.

Azzal kapcsolatban, hogy mire a legbüszkébb az agrárportfólióból, elmondta, örül, hogy a Mohácsi vágóhíd a kezdeti nehézségek ellenére mára már kijött a gödörből és profitot termel. Hozzátette, sokat számít a jó eredmények elérésében, hogy új vezetője van a Picknek, aki más szemlélettel áll a vállalathoz, ami így sorra hozza a rekorderedményeket minden évben. 

Londonban voltam a hétvégén, bementem néhány ismertebb üzletláncba, és láttam kirakva a szalámijainkat - jó érzés volt. Nem mintha én kevertem volna az alapanyagát, vagy füstöltem volna, de mégis valami közöm van hozzá, hogy egy stabilan exportképes vállalatot fejlesztettünk, és elvárom azt a minőséget, ami nyugaton is kiállja a versenyt. Az egy mániám, hogy ha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk jól, vagy inkább ne is csináljuk. Gyűlölöm a középszerűséget

 - mondta. 

Csányi Sándor beszélt arról is, mit gondol azokról az  erős indulatokról, amelyek a KITE és a Nitrogénművek, Csányi és Bige László között feszülnek. Elmondta, a hírek olvasásán túl egyáltalán nem foglalkozik Bige László viselt dolgaival, így a Nitrogénművek Zrt.-re kiszabott gigabírsággal, illetve a büntető üggyel sem. 

Az utóbbi időben a Mészáros-csoport is hajtott végre felvásárlásokat a magyar élelmiszeripari piacon.

Ezek szerint Mészáros Lőrinc egyetért velem abban, hogy ez egy ígéretes terület, ahová érdemes befektetni. Nem zárom ki, hogy a jövőben további agrárcégekbe fektessünk, de mi egy stratégia mentén vásárolunk. Az OTP Zöld Program Igazgatósága mellett egy kockázati tőke alapot is működtetünk, amely az elmúlt időszakban mezőgazdaságba is fektetett. Nem álltunk le a fejlesztésekkel és a vásárlásokkal, csak én mindig megfontoltan megyek előre, mert úgy gondolom, hogy aki lassabban halad, messzebbre jut

 - hangsúlyozta a bankvezér. A Mészáros-féle mezőgazdasági integrációval kapcsolatban hozzátette, az ellenintegráció meglepte, ugyanakkor az egy nyílt kihívás a KITE-vel szemben. 

Eddig is voltak már hasonló próbálkozások, azok az integrációk sikertelenek voltak. Bár jó a kapcsolatom Mészáros Lőrinccel, azt kívánom, hogy ez is sikertelen legyen.

A teljes interjú a Portfolio oldalán olvasható. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03