2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Agrárpénzek

Fazekas: a gazdák pénzéből ne költsenek a migránsokra

Az Európai Uniónak 2020 után is megfelelő költségvetésű, erős Közös Agrárpolitikára (KAP) van szüksége – jelentette ki Brüsszelben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Ennek érdekében szerinte szoros tagállami összefogásra lesz szükség.
 
 

Az elmúlt időszakban számos alkalommal előfordult - így például az orosz embargó esetében -, hogy a gazdák fizették meg egy-egy politikai döntés árát és ezt a hibát nem szabad újra elkövetnie az uniónak – hangoztatta Fazekas Sándor, a mezőgazdasági és halászati tanács legutóbbi brüsszeli ülése után. Szerinte nem elfogadható, hogy az elhibázott brüsszeli politika miatt is kialakult migrációs válság hatásait a Közös Agrárpolitika rovására kezeljék. A KAP forrásait a gazdáknak kell megkapniuk, ezért az új kihívásokat csak az annak megoldására szánt többletforrások biztosításával lehet elfogadni.

Az Európai Bizottság február elején nyilvános társadalmi konzultációt hirdetett a 2020 utáni KAP-ról. A május 2-án záruló konzultációs időszak alatt a bizottság által feltett kérdések alapján a mezőgazdasági termelők, magánszemélyek és az érdekelt szervezetek megoszthatják a KAP jövőjére vonatkozó elképzeléseiket, javaslataikat. Jelentős érdeklődés mutatkozik a 28 tagállamban, hiszen egy hónap alatt több mint 11 ezren töltötték ki a kérdőívet. Ez a 2013-as agrárpolitikai reform előkészítése során beérkezett válaszok kétszerese.

Fontos, hogy a magyar gazdatársadalom álláspontja is erőteljesen megjelenjen Brüsszelben – mondta Fazekas Sándor. A nyilvános társadalmi konzultáció a 2020 utáni uniós agrárpolitika előkészítésének első lényeges állomását jelenti. A beérkező válaszokat a Bizottság fel fogja használni a 2017 végén megjelenő közleménye kidolgozásakor.

A KAP-ban a tagállamok, illetve az Európai Bizottság egyaránt kiemelt prioritásként jelölte meg az agrárpolitika egyszerűsítését. A közvetlen támogatások jelenlegi rendszere a magyar álláspont szerint kellő rugalmasságot biztosít a tagállamoknak saját modelljük kialakításához. Ezek fontos részei a termeléshez kötött támogatások, amelyek hozzájárulnak a vidéki területek gazdasági aktivitásának növeléséhez, a vidéken élők megélhetéséhez és a helyi munkalehetőségek megőrzéséhez. A mezőgazdasági piacok megfelelő működése érdekében fontos a biztonsági háló megerősítése, a piaci válságok megelőzésének elősegítése és a gyors válságkezelés.

A magyar álláspont szerint a vidékfejlesztési pillér keretein belül továbbra is biztosítani kell a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát. A vidékfejlesztési programok végrehajtási szabályainak megalkotásakor meg kell őrizni a jelenlegi tagállami rugalmasságot. A 2020 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkozó bizottsági jogszabályi javaslatok megjelenése 2018 első félévében várható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu