Fontos információk derültek ki a 2023 után várható agrártámogatásokról

Fontos információk derültek ki a 2023 után várható agrártámogatásokról

agrarszektor.hu
Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika (KAP) egyik leghangsúlyosabb célkitűzése a környezetvédelem és az éghajlat-politikai fellépések előmozdítása a mezőgazdaság területén, valamint az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez való hozzájárulás - mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, annak érdekében, hogy a magyar agrárium hozzá tudjon járulni ehhez a célkitűzéshez és szakmailag megalapozottan tegye ezt, az idei év első negyedévében konzultációra került sor az agrárium és a környezetvédelem szakmai képviselőivel. A környezettudatos gazdálkodásra ösztönző támogatási rendszer létrehozása érdekében a téma iránt elkötelezett és megfelelő szakmai tudással rendelkező szervezetek és intézmények képviselői fejtették ki szakmai meglátásaikat, álláspontjukat a témában.

E szakmai muníció birtokában minden adott ahhoz, hogy a területalapú agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedés- és előírásrendszer megfeleljen korunk elvárásainak - fejtette ki Feldman Zsolt. A beérkezett anyagok több ponton egybecsengő üzenetet fogalmaznak meg. A számos javaslat közül az államtitkár kiemelte a gyepgazdálkodás helyzetének javítására, az ökológiai gazdálkodás ösztönzésére, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó zöld infrastruktúra - így különösen a mezővédő erdősávok, fajgazdag táblaszegélyek  - fejlesztésére irányuló felvetéseket.

Mint mondta, a szakmai vélemények abban is megerősítést adtak, hogy talajaink állapotának javítása kulcsfontosságú: a talaj szervesanyag tartalmának megőrzése és pótlása (például a szerves trágya használat, szármaradványok beforgatása), az okszerű tápanyag-gazdálkodás elősegítése és a környezetkímélő trágyakijuttatási módok alkalmazása, az erózió elleni védelem, valamint a talajvédő gazdálkodási módok elterjesztése (minimum művelés, forgatás nélküli talajművelés) a jövő fenntartható élelmiszertermelésének alapja. A beérkezett javaslatok a támogatható területek agro-ökológiai szempontú bővítését, az újonnan bevezetendő agro-ökológiai alapprogramot is támogatják, illetve fontosnak tartják az agrár-környezetgazdálkodási program megfelelő tartalommal történő folytatását, valamint a földhasználat-váltást ösztönző, nem termelő beruházások támogatását, mint például a gyeptelepítés vagy mezővédő erdősávok létesítését - mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt egyértelművé tette, hogy mindezen agrár-környezeti beavatkozások csak úgy lehetnek igazán hatékonyak, ha a gazdálkodókat ezek megvalósításában széles körben elérhető, felkészült tanácsadási és tudásátadási rendszer segíti. Az Agrárminisztérium ezúton is köszöni az együttműködő szervezetek lelkiismeretes munkáját, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a következő időszakra szakmailag megalapozott, a környezeti- és éghajlatvédelmi célkitűzéseket hatékonyan megvalósító és a gazdálkodók érdekeit is figyelembe vevő agrártámogatási rendszer alakuljon ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?