Gazdaságvédelmi akcióterv: itt az agráriumnak segítséget jelentő intézkedéscsomag

Gazdaságvédelmi akcióterv: itt az agráriumnak segítséget jelentő intézkedéscsomag

agrarszektor.hu
A gazdaságvédelmi akcióterv részeként megjelent az első, az agrárium számára célzott segítséget jelentő intézkedéscsomag a Magyar Közlönyben - jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken a közmédiának nyilatkozva. Emellett a mai napon több jogszabály is megjelent, amelyek kedvezően érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Ezek értelmében újabb ágazatokra terjednek ki az adózási könnyítések, illetve változtak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos, a foglalkoztatásra vonatkozó, valamint a testületi ülésekre alkalmazandó egyes szabályok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István kiemelte: a jelenlegi krízishelyzetben értékelik azt az áldozatos munkát, amelyet az ágazat szereplői a folyamatos élelmiszer-ellátás érdekében ebben a nehéz időszakban is végeznek. A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is segítséget jelenthet az Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tétele és a keret megduplázása - hívta fel a figyelmet. Változtak ugyanis az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel szabályai, legfeljebb kétszázmillió forintra emelve a szerződéses összeget, amihez csekély összegű támogatás vehető igénybe a kamatra, kezelési költségre, valamint a kezességi díjra és költségekre.

A további részletekről kedden 11 órakor adnak tájékoztatást Kovács Zoltán államtitkárral az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt - közölte a miniszter. Az agrárminiszter 14/2020. (IV. 10.) AM rendelete a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióhoz nyújtott teljes körű csekély összegű támogatásról itt tekinthető meg. 

Forrás: MTI/Mónus Márton

A mai napon emellett több jogszabály is megjelent az április 7-én bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések alapján, melyek érintik a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből. További veszélyeztetett ágazatok lesznek jogosultak adó- és járulékkedvezményekre a koronavírus negatív hatásainak mérséklése érdekében: dísznövénykertészek, vágottvirág-termesztők és -kereskedők, vadgazdálkodók, pálinka-, kisüzemi sörfőzők, szőlőbortermelők, szőlőtermesztők.

Változnak továbbá a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos szabályok is. Az ügyfelek érdekében több határidő kedvezően módosul, valamint lehetővé válik az ügyfélkapcsolat nélküli ügyintézés.

Megjelent továbbá a csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében történő támogatásáról szóló jogszabály is. Azon csökkentett munkaidős foglalkoztatás esetén, ahol a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidő kerül alkalmazásra, a kieső munkaidőre járó rész hetven százalékának megfelelő támogatásra lehet jogosult a munkavállaló. Ezen intézkedés célja a foglalkoztatás további fenntartása a veszélyhelyzet ideje alatt is.

Szintén változtak a különböző testületi ülésekre vonatkozó szabályok. Ezek lényege, hogy a különböző működési formák esetében az egyes döntések meghozatalának határidejét vagy meghosszabbítja a jogszabály, vagy lehetővé teszi, hogy alacsonyabb szintű fórum hozza meg a döntést, azzal, hogy utólag azt jóvá kell hagynia a legfőbb szervnek. Emellett belső szabály hiányában is lehetővé teszi az írásbeli vagy elektronikus úton történő döntéshozatalt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?