Hatalmas tüntetés volt Varsóban: traktorokkal vonultak az utcára a gazdák

Hatalmas tüntetés volt Varsóban: traktorokkal vonultak az utcára a gazdák

agrarszektor.hu
Traktorokkal tüntettek a lengyel gazdák Varsóban február 23-án az égbe szökő műtrágyaárak miatt. A követeléseiket átadták a miniszterelnök hivatalának, Kowalczyk mezőgazdasági miniszter pedig közvetlen műtrágyabeszerzési támogatásról tárgyal Brüsszelben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem múlik el hét újabb európai gazdatüntetések nélkül: a múlt heti spanyol és olasz demonstrációkat követően február 23-án, szerdán a lengyel AgroUnia gazdaszervezet vezetésével traktorokkal vonultak a termelők Varsó utcáira - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A közvetlenül Mateusz Morawiecki miniszterelnök hivatala elé szervezett megmozdulás során a farmerek "Megfelelő fizetés a kemény munkáért!" szlogennel fejezték ki tiltakozásukat a kormány szerintük elégtelen intézkedéseivel szemben. A Gazeta Wyborcza és a Rzeczpospolita beszámolói szerint a tüntetők "Polska budzi sie", azaz "Lengyelország ébredezik" feliratú transzparensekkel vonultak a miniszterelnöki hivatal elé, és Micha³ Ko³odziejczak, az AgroUnia elnöke átadta követeléseiket a hivatal képviselőjének (Morawiecki miniszterelnök nem ment ki a tüntetőkhöz).

EZ IS ÉRDEKELHET

A nitrogénműtrágyák ára körülbelül 300%-kal nőtt, és a kormány azzal hetvenkedik, hogy 0% lett az ÁFA-tartalma? Mit változtat ez a helyzeten? Egyszerű a képlet: kevesebbet veszünk. Aztán ez meg is fog látszani a hozamokon. Az első évben még lehet, hogy csak 20-30%-kal csökken a termés, de jövőre pusztasággá változnak a termőföldek. Amikor még nagy állattartó üzemeink voltak, szervestrágyával is át lehetett volna hidalni a helyzetet, de a régióban mindenki növénytermesztésre váltott, úgyhogy ez lehetetlen 

 - adta ki magából őszinte véleményét egy wroc³awi kukoricatermesztő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hamarosan itt a március, és meg kell kezdenünk a munkát a földeken. Ez az utolsó lehetőségünk a tüntetésre

 - mondta egy másik tüntető. A demonstrálók tartják magukat ehhez, és nem mennek haza: a tüntetés befejezését követően a traktorok továbbra is Varsóban maradnak, a gazdák nem zárták ki a további figyelmeztető forgalombénító akciók lehetőségét. A mostani traktoros felvonulás komoly közlekedési káoszt okozott a főváros közlekedésében, de - fokozott rendőri biztosítás mellett - teljesen békésen, politikai felhangoktól mentesen zajlott, a tüntetők a Rota éneklésével vetettek véget az eseménynek. A lengyel mezőgazdasági miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes Henryk Kowalczyk hétfőn Brüsszelben a Mezőgazdasági Tanács ülésén egy olyan indítványt terjesztett elő, melyben több uniós tagállammal karöltve felszólítja az Európai Bizottságot arra, hogy március 2-ig döntsön arról, kaphatnak-e a gazdák közvetlen támogatást műtrágyák beszerzésére. Az indítványban szerepel ugyan, hogy más megoldásokat is lehetségesnek és üdvösnek tartanak, de valószínűleg ez lenne a leghatásosabb, leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a tavaszi vetéseknél nem alakulhasson ki tápanyaghiányos helyzet. Ha már Brüsszelben tartózkodott, Kowalczyk személyesen tárgyalt honfitársával, Janusz Wojciechowskival, az EU mezőgazdasági biztosával a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti stratégiai tervezetének jóváhagyásáról is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03