Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Spanyolországban

Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Spanyolországban

agrarszektor.hu
Február 16-án csaknem ötezer spanyol gazda tüntetett Murcia régióban az alacsony átvételi árak, az elszálló termelési költségek és az öntözővíz árának megduplázódása miatt. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) értesülései szerint a tüntetők traktoraikkal utakat zártak le, és kijelentették, hogy ha nem sikerül megállapodniuk a munkaügyi tárcával, akkor készek akár Madridig is elmenni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Február közepén utácra vonultak a spanyol gazdák Murcia régióban. A közel ötezer főből és több száz traktorból álló tüntető tömeg az alacsony átvételi árak, az elszálló öntözési költségek és az öntözővíz árának megkétszereződése miatt tiltakozott, írta meg a FruitVeB az El Pais, a La Vanguardia és a HortoInfo portálok értesülései alapján. Az Asaja (Fiatal Gazdák Szövetsége), Coag (Gazdálkodók és Állattenyésztők Egyesületeinek Szövetsége) és Upa (Kisgazdák Egyesülete) mezőgazdasági szervezetek által rendezett megmozduláson a tüntetők utakat zártak le, és követeléseiket skandálták. A traktoros felvonulások Murcia tartományt érintették, de a résztvevőkhöz Alicante és Almeria tartományokból is érkeztek szimpatizánsok.

A beszámolók szerint a demonstráción a tömeg azt skandálta, hogy "A vidék haldoklik!", és a felszólalók igen kritikus hangnemet ütöttek meg az uniós intézményekkel szemben, mondván, hogy a politikusoknak az emberekért és az egyes ágazatokért kellene dolgozniuk. Az elszabaduló inputanyag- és energiaárak miatt néhány napja Olaszországban is az utcákon tüntettek a gazdák, és ugyanúgy megoldásokat követeltek a kormánytól arra a strukturális válságra, amely a koronavírus-járvány megjelenésével csak fokozódott, és ami most súlyosbodott arra a szintre, hogy az élelmiszertermelő üzemek, gazdaságok működése veszteségessé vált, miközben a piacokon rekordárakat tapasztalnak a fogyasztók. Spanyolországban az utóbbi fél évben az üzemanyagok ára átlagosan 35-50%-kal, az elektromos áram 40%-kal, a műtrágyák árai pedig 50-90%-kal emelkedtek. A politikai pártoktól független, kizárólag a gazdaszervezetek által jegyzett tüntetés fokozott rendőri biztosítás mellett békésen zajlott.

A megmozdulás fő szónokai azt követelték, hogy a kormányzat fékezze meg a termelési költségek elszállását, valamint szavályozza a sómentesítő létesítményektől vásárolható öntözővíz árát is. Spanyolországot ugyanis súlyos aszály sújtja, és csupán a teljes termőfelület 20%-ára kötöttek aszálykár-biztosítást. A tüntetők ezen felül tisztességes árakat követeltek a helyben előállított termékek számára, mivel a Spanyolországban elfogadott Élelmiszerlánc Törvény szerint a felvásárlóknak tilos olyan árajánlatot adniuk, amely alacsonyabb, mint a termelési költség. Ezt a rendelkezést a demonstrálók szerint azonban egyáltalán nem tartják be Murcia régióban: a közelmúltban nagy botrányt okozott az Observatorio de la Cadena Alimentaria elemzőközpont egyik kutatása, mely szerint a helyi tejtermelőknek 2018 és 2020 között végig az önköltségi ár alatt fizettek a felvásárlók, de a narancs- és őszibarack-ültetvények tulajdonosai is nagyon hasonló történeteket meséltek. Az is követelés volt továbbá, hogy a hatóságok tegyenek valamit a harmadik országokból, elsősorban Észak-Afrikából érkező olcsó importáruk tisztességtelen versenyelőnye ellen, mivel ez súlyos környezeti és szociális hatásokkal járhat már a közeljövőben.

A tüntetők vezetője, Miguel Padilla közölte, hogy Yolanda Díaz, a munkaügyi tárca minisztere hamarosan egy egyeztetésen fogadja majd a megmozdulásban részt vevő szervezetek képviselőit. Ha itt nem sikerül megállapodást elérni, jó eséllyel február 25-én Andalúziában, Sevilla központtal folytatódnak majd a tüntetések, és ha ennek sem lesz hatása, március 20-án Madridban vonulnak utcára a traktoros gazdák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?