2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Agrárpénzek

Így lehet sokkal nagyobb a hektáronkénti haszon

A búzánál is ajánlati fajtalistát állít össze az idén a termelők számára a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanács (VSZT). A kukoricánál az első ilyen ajánlati lista már 2018-ban elkészült, a repcénél pedig 2020-ban várható.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Összesen 44 elvetett őszi búzafajta szerepel abban a tavaly ősszel indult posztregisztrációs kísérletben, amelynek eredményei alapján az idén a búzánál is ajánlati fajtalistát tesz majd közzé a NAK, a GOSZ és a VSZT – nyilatkozta az agrárszektor.hunak Petőházi Tamás, az agrárkamara osztályelnöke. A listára azok a fajták kerülhetnek fel, amelyek hozama meghaladja az országos termésátlagot. A mennyiségi eredményeket várhatóan szeptemberben, a sütőipari minőséget tükröző beltartalmi - fehérje/sikér, illetve W, P és L – mutatókat pedig októberben teszik közzé.

Melyek ma a legjobb fajták a kukorica-, a búza- és a repcetermelésben? Ezt is megtudhatja az Agrárium 2019 konferencián március 7-én Kecskeméten. Válaszokat kaphat arra is, milyen szempontokat kell figyelembe venni a fajtaválasztásnál, hogy az eddiginél sokkal nagyobb legyen a hektáronkénti termésátlag és haszon. Jöjjön el a március 7-i Agrárium 2019 konferenciára Kecskemétre!


A posztregisztrációs kísérletekbe a tulajdonos cégek nevezhetik fajtáikat, amelyeket úgynevezett négyismétléses, mikromarcellás körülmények között vizsgálnak. A tavalyi kísérletek alapján a kukoricánál már 2018-ban elkészült egy ajánlati fajtalista, amely 34 fajtát tartalmaz. A repcénél pedig várhatóan 2020-ban publikálnak először ilyen listát, amelyet mindhárom növényfajnál évente megújítanak. A listákat az agrárkamara gondozásában megjelenő, 340 ezer példányszámú Nak-lapban, illetve a VSZT honlapján jelentetik meg.

Petőházi Tamás szerint az ajánlati fajtalisták célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztásban és – felhasználásban. A kukoricánál például ma az látható, hogy a gazdálkodók az országos átlaghoz képest egy tonnával nagyobb termésre számíthatnak, ha a közzétett lista első harmadában szereplő fajták közül választanak. Így pedig - a jelenlegi árviszonyokat figyelembe véve - hektáronként mintegy 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert.

Az idén megjelenő ajánlati búzafajta-listánál az lehet a legfontosabb, hogy a termelők olyan fajták mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket – húzta alá Petőházi Tamás. A megfelelő választás érdekében a kísérleti helyek listáját is publikálják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu