Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a beruházásokhoz a magyar gazdák

Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a beruházásokhoz a magyar gazdák

agrarszektor.hu
2022 április közepétől elérhető az MFB Invest Zrt. Vidékfejlesztési Tőkealapja, amely lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására - mondta Balczó Barnabás, a cég vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián Kecskeméten. Kiemelte, nem az önerőt, hanem a támogatást finanszírozzák elő, és azt vállalják az éves 6,5 százalékos hozamért, hogy az elszámolásban benyújtott minden számlának a felét kifizeti az MFB Invest Zrt., amihez maximum 1-3 százalékban kisebbségi tulajdonosként megjelennek a cégben, és tagi kölcsönt nyújtanak. A szakember hangsúlyozta, a jelenlétük nem arról szól, hogy beleszóljanak a cég működésébe, kizárólag arra szolgál, hogy tőkét tudjanak emelni, és releváns információkkal rendelkezzenek a cég működéséről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2021. nyarától az MFB Invest Zrt. már tevőlegesen is részt vesz egyes élelmiszeripari cégek, illetve projektek finanszírozásában, és a gyakorlati tapasztalatok alapján a menedzsment elhatározta, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások vonatkozásában további lehetőségeket keres annak érdekében, hogy egyes projektek megvalósítását finanszírozóként elősegíthesse - közölte Balczó Barnabás a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. Így került sor a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozására, amelynek kezelését a FOCUS VENTURES Zrt., az MFB Invest Zrt. 100 %-os tulajdonában lévő alapkezelő végzi. Ennek keretében a FOCUS VENTURES Zrt. hozza meg a befektetési döntéseket, végzi az alappal kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, valamint ellátja a projektek monitorozását - tudatta a szakember.

Az MFB Invest Zrt.-ről
Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest Zrt., Társaság) az MFB Csoport tagja, közvetetten állami tulajdonban álló gazdasági társaság. 2006-tól az MFB Invest Zrt. már pénzügyi befektetőként, profitorientált szemlélettel kapcsolódhatott be a magyarországi tőkepiaci finanszírozásba. 2010 és 2018 között az MFB Invest Zrt. egyre aktívabb szerepet vállalt a magyar kockázati tőke és magántőke piacon. 2019. év májusában a tulajdonos elfogadta a Társaság új stratégiáját, melynek fókuszába az egyedi tőkebefektetések, a kötvényjegyzés, illetve saját jegyzésű és co-investment kockázati és magántőkealapok elindítása került. 2021. év novemberében megkezdődött a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozásának megtervezése. 2022. év április közepétől a Tőkealap lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására.
Magyarországon az alapok jellemzően nem mezőgazdaság vagy élelmiszeripar fókuszúak az átlag kkv-k számára legalábbis nem elérhetők. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk a Vidékfejlesztési Tőkealapot. Mind tudjuk, hogy a tőkefinanszírozás, amely esetében a befektető az adott cégben tulajdonjogot szerez, kevésbé komfortos, elfogadható jelenleg a mezőgazdasági szereplők számára, de azt gondoljuk, hogy a mi tőkefinanszírozásunk tud a bank önerőemeléséhez kapcsolódni

- tájékoztatott a Balczó Barnabás. Elmondta, a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozására 2022. április közepén kerül sor, melynek keretében a preferált szakmai irány többek között az állattartó telepek építése és korszerűsítése; az élelmiszeripari beruházások; a kertészeti üzemek, a takarmány előállító üzemek, valamint terménytároló, -szárító és tisztító építése, bővítése, korszerűsítése, fejlesztése, technológiai megújítása; a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, gép- és eszközbeszerzés; illetve a borászati üzemek építése, bővítése, korszerűsítése, fejlesztése és technológiai megújítása. Fontos tudni, hogy évente fix 6,5 százalékos hozamot kérünk attól, akibe befektetünk, az igényelhető finanszírozás összege pedig 5 millió forinttól 1,2 milliárd forintig terjedhet. 

Ezt mi egy bevezető terméknek gondoljuk, itt még nem az önerőt finanszírozzuk, hanem a támogatást finanszírozzuk elő, amik többnyire 50 százalékos támogatási intenzitással mennek. Mi azt vállaljuk az éves 6,5 százalékos hozamért, hogy az elszámolásban benyújtott minden számlának a felét kifizetjük, ráadásul előleg számlára is hajlandóak vagyunk fizetni a számla kiállítója számára. Ehhez maximum 1-3 százalékban kisebbségi tulajdonosként megjelenünk a cégben, és tagi kölcsönt nyújtunk

 - hangsúlyozta a szakember. Kiemelte, a jelenlétük nem arról szól, hogy beleszóljanak a cég működésébe, kizárólag arra szolgál, hogy tőkét tudjanak emelni, és releváns információkkal rendelkezzenek a cég működéséről. Fontos, hogy csak addig szeretnének bennmaradni a vállalkozásban, amíg a hozamukat meg nem kapják, ami támogatás előfinanszírozásnál optimális esetben maximum 3 évet jelent. Mint kiderült, a finanszírozási kérelem benyújtására elektronikus úton kerülhet sor, a kérelem vizsgálatára pedig 30 napon belül sor is kerül. A vizsgálat alapján sor kerül a vállalkozás egyszerűsített pénzügyi és jogi átvilágítására, és ezt követően a projekthez kapcsolódó számlák 50 százalékát fizeti ki a finanszírozó.

Ha van nyitottság a Kft-k és Zrt-k viszonylatában és a stratégiánkat tovább is ki tudjuk dolgozni, akkor az önerőre is szeretnénk valamilyen megoldást találni.

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?