2021. november 27. szombat Virgil

Hírek - Agrárpénzek

Itt áll feketén-fehéren: ezek drágultak meg a leginkább a magyar mezőgazdaságban

Borzalmasan elszálltak a mezőgazdasági árak Magyarországon. Az növényi és kertészeti termékek árai már 2020. első félévében is jelentősen megemelkedtek, 2021-re viszont közel 23 százalékkal lettek drágábbak az előző évhez képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatközléséből. Az élő állatok és állati termékek árában a 2020-as megugrást követően visszaesés történt 2021. első félévére. Összességében azonban elmondható, hogy a 2020-as év első félében tapasztalható drágulás 2021. azonos időszakában is folytatódott.
 
 

2020 első félévében, a koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése és berobbanása idején mintegy 4,8%-kal nőttek a növényi és kertészeti termékek árai hazánkban, az élő állatok és állati termékek pedig 8,9%-kal lettek drágábbak az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági ráfordítások 0,5%-kal drágultak meg, az agrárolló 5,7%-os volt, összességében pedig 6,2%-kal emelkedtek az árak – tudtuk meg a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb adataiból.

A 2021-es évben nagy általánosságban folytatódott a mezőgazdasági árak emelkedése. Az idei első félév során növényi és a kertészeti termékek a 2020-as szinthez képest további 22,8%-kal lettek drágábbak, míg az élő állatok és az állati termékek árai 1,8%-kal csökkentek. Ezzel szemben a mezőgazdasági ráfordítások 9,7%-kal nőttek meg. Ebben már benne van a takarmányárak 2020 második felében bekövetkezett, és azóta is érezhető növekedése, de része lehet a munkaerő, a csomagolóanyag, az üzemanyag és az energia árának drágulása is. Az agrárolló is csökkent, 2021 elején már 4%-os volt a 2020-as év azonos időszakához képest. Összességében a mezőgazdasági árak 14,1%-kal magasabbak, mint egy éve.

A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon (2020. I. félév / 2021. I. félév) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívuma/MTI)

A mezőgazdasági árak elszállása nem újdonság, elég, ha csak az élelmiszerárak folyamatos emelkedésére gondolunk, de akár a termőföldek és munkagépek jelentős drágulását is ide lehet sorolni. Az Agrárszektor több cikkében is foglalkozott már az áremelkedésekkel, legutoljára a mezőgazdasági termékek árainak változását vettük górcső alá.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó