Itt az újabb agrártámogatási csalás! Lebuktak a NAV-nál

agrarszektor.hu
Most kamu zöldség- és gyümölcsfeldolgozóra igényeltek uniós agrárpénzeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több százmillió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak. Úgy igényeltek fejlesztési agrártámogatásokat zöldség- és gyümölcsfeldolgozó létesítéséhez, hogy valójában nem akartak termelni. A pályázathoz szükséges önerőhöz offshore cégektől kaptak kölcsönt, de a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a támogatások kifizetése előtt feltárta az ügyet, és feljelentést tett. Mint ismert, éppen a közelmúltban derült fény arra a csalási kísérletre, amellyel azuniós területalapú támogatásokat akarták egyesek törvénytelenül "lenyúlni".

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostani közleménye szerint egy budapesti és egy Heves megyei cég - amelyeknek a létrehozói és irányítói ugyanazok - zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó üzemek létrehozása címén pályázott állami és uniós támogatásra. A fővárosi vállalkozás 420 millió forintot vett fel, a hevesi 270 milliós támogatást igényelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH).

A helyszíni ellenőrzéskor kiderült, hogy az egyik üzem gépeit szabálytalanul szerelték össze, így azok csak látszólag voltak alkalmasak a termelésre. A másik üzemből pedig korábban elszállították a berendezéseket, így nyilvánvalóvá vált, hogy ott valójában nem is terveztek gyümölcsfeldolgozást. A csalás leleplezése után a hivatal nem utalta át a korábban megítélt, de még ki nem fizetett összeget, és feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A közlés szerint a két cég mögött ugyanaz az elkövetői kör állt, amelynek tagjai a pályázat benyújtásához szükséges önerőt offshore cégektől kapott kölcsönökből biztosították. Őstermelőktől, külföldi és magyar társaságoktól beszállítói szándéknyilatkozatot szereztek be.

A költségvetési csalás gyanúja miatt országszerte 32 helyen egyszerre jelentek meg a pénzügyi nyomozók, a bevetési főigazgatóság járőreivel és az adóhivatal revizoraival együtt. A társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél tartottak házkutatást. Gyanúsítottként hallgattak ki öt embert, a cégcsoport irányítóit és az ügyvezetőket.

A pénzügyi nyomozók 800 millió forint értékű berendezést foglaltak le, egy gyümölcsfeldolgozó és egy gyümölcsaszaló üzem komplett gépparkját. Az ügyben a NAV közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatósága nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13