2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Lázár megmondta: fizet a kincstár, mint a katonatiszt

Várhatóan április végéig juttatja el a gazdákhoz a Magyar Államkincstár (MÁK) az elmúlt évről áthúzódó agrártámogatások – így a területalapú alaptámogatás és a zöldítés – rész- és végkifizetéseit. A MÁK tájékoztatása szerint a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január elsejei jogutódlásos megszüntetése nem okozott fennakadásokat a támogatások kiutalásában. Az átszervezések miatt a MÁK 671 MVH-dolgozót vesz át, a megyei kormányhivatalokhoz pedig 1095 fő kerülhet. Eddig 66 fő munkaviszonyát szüntették meg az MVH volt megyei kirendeltségeinél.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Nem okozott gondot az MVH január 1-jei átalakítása az agrártámogatási kifizetésekben – közölte az agrárszektor.hu-val a Magyar Államkincstár. Az idén a közelmúltig mintegy 3,2 milliárd forint támogatást fizettek ki különböző - elsősorban nemzeti - jogcímeken.

Mint ismert, a kormány döntése szerint az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH jogutódlással szűnt meg január elsejétől. A kifizető ügynökségi feladatok a MÁK-hoz, az MVH megyei kirendeltségei pedig a megyei kormányhivatalokhoz kerültek. A hivatal átszervezése részét képezte az állami háttérintézmények átalakítási csomagjának, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztett a kormány elé. Lázár János korábban úgy nyilatkozott, hogy az MVH jogutódlásos megszüntetése nem akadályozhatja az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetését, és az Európai Bizottság is hozzájárult az átszervezéshez.

2016-ban több mint 640 milliárd forint jutott el a gazdákhoz úgy, hogy közben zajlott az MVH átalakítása – fogalmazott érdeklődésünkre a MÁK. A kincstár ez év elején megkezdte a tavalyi év zárását is, illetve a felkészülést az idei feladatokra.

A MÁK tájékoztatása szerint az elmúlt évről áthúzódó részfizetések folyamatosak lesznek, a végkifizetéseket pedig várhatóan április végéig juthatnak el a gazdákhoz. Mint ismert, a jogosultak számos jogcímnél – így a területalapú alaptámogatásnál és a zöldítésnél is – 70 százalékos támogatási előleget kaphattak 2016-ban.

Az MVH engedélyezett létszáma 1784 fő volt, amelyből a hivatal megszűnése után a Magyar Államkincstárhoz 671 státusz került általános jogutódlással. A kormány döntése szerint az MVH 19 megyei kirendeltsége jogutódlással a kormányhivatalokba olvadt be, és ez 1095 fő átvételét jelentheti.

Ugyanakkor a megyei kirendeltségen dolgozó munkavállalók közül 66 főnek megszüntették a munkaviszonyát – közölte a MÁK. 61 esetben a jogviszony közös megegyezéssel szűnt meg, a többnél egyéb ok (például nyugdíjazás vagy a munkavállaló kérése) állt a háttérben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu