2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Agrárpénzek

Megvan, hogyan fejlesztené és egyszerűsítené a Közös Agrárpolitikát az EU

Az uniós tagállamok számára rendkívül fontos, hogy információs rendszereik fejlesztése egyszerre segítse a Közös Agrárpolitika (KAP) értékelését és tervezését, a támogatások kifizetését, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheinek csökkentését - foglalta össze a magyar álláspontot Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.
 
 

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat szervezésében, a nemzetközi jó gyakorlatokról tartott kétnapos tanácskozáson Magyarországot az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) képviselte. Az online eseményen a tagállamok a KAP értékeléséhez használt információs rendszerek és adatkezelési gyakorlatok fejlesztéséről fejtették ki véleményüket. Mint elhangzott, a tagállamoknak folyamatosan szükségük van az adatkezelési rendszerek működésének felülvizsgálatára, az adatgyűjtés hatékonyságának növelésére, valamint az adatminőség javítására.

A konferencián bemutatták az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság felügyelete alatt megvalósított Sen4CAP (Sentinels for Common Agricultural Policy) projektet, melynek célja a Közös Agrárpolitika fejlesztése és egyszerűsítése. Emellett olyan innovatív adatkezelési és adatgyűjtési rendszerekről is tájékoztatást kaptak a résztvevők, amelyek célja a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása és a versenyképesség növelése.

Magyarországon már évekkel ezelőtt megkezdődött a felkészülés arra, hogy a hazai és az EU-s szakpolitika bővülő adatigényét úgy lehessen kiszolgálni, hogy mindez ne jelentsen adminisztrációs többletterhet a gazdálkodók számára. Ennek a folyamatnak részeként fogadta el a kormány a Digitális Agrárstratégiát és a jelenleg induló MAAP (Mezőgazdasági Adminisztratív Adatpolitika) projektben már a gyakorlati megvalósítás előkészítése zajlik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu