Milliárdokat buknak a bankok Bábolnán

Az Erste, a Raiffeisen és a K&H aggódhat a nagy múltú IKR Zrt. csődeljárásában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hatvanszázalékos megtérülési arányt ajánlott a hitelező bankoknak a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. a cég nemrég megkezdődött csődegyezségi eljárásában. A pénzintézetek a nagy múltú agrártársaság ajánlatát nem fogadták el, így március elején újabb tárgyalási fordulót tartanak. Ha megszületik a csődegyezség, az IKR Zrt. várhatóan független gépkereskedőként folytatja tevékenységét, ellenkező esetben felszámolás indul a cégnél.Az érintett bankok együttesen több milliárd forintot bukhatnak.

Január 24-én tartották az első csődegyezségi tárgyalást a bábolnai IKR Zrt.-nél, amely még az elmúlt év novemberének végén kért csődeljárást maga ellen. A nagy múltú, egykor százmilliárd forint feletti éves forgalmat lebonyolító vállalat azután kényszerült erre, hogy a bankok - az Erste, a Raiffeisen és a K&H - tavaly lejárttá tették a cég hiteleit. E lépés hátterében pedig az állt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy korábban indult vizsgálat eredményeként több mint egymilliárd forintos adótartozás és büntetés megfizetésére kötelezte a céget.

Természetesn a bankok a legnagyobb hitelezők

A hitelezők összesen mintegy 8,5 milliárd forintnyi igényt jelentettek be, amelyből a banki kinnlevőség 6,5 milliárd, a nem biztosított követelésállomány 2 milliárd forintot tesz ki - közölte az agrarszektor.hu-val Szaxon J. Attila, az IKR vezérigazgatója. A nem biztosított tartozásokból a NAV-követelés 1,2-1,3 milliárd forinttal részesedik, további 0,8 milliárddal pedig a cseh Agrofert-csoporthoz tartozó IKR Agrár Kft. jelentkezett be, amely 2012-ben megvásárolta az IKR Zrt. inputüzletágait és mostani követelése is e tranzakcióhoz kötődik - tette hozzá a vezérigazgató.

A január 24-én megtartott, első csődegyezségi tárgyaláson az IKR Zrt. a banki hitelekre 60 százalékos, a nem biztosított követelésekre 3 százalékos megtérülési arányt ajánlott, de az ehhez kapcsolódó vagyonfelosztást a hitelezők nem fogadták el. Ezért a március 6-ra kiírt következő tárgyalási fordulóra a cég újabb ajánlattal áll elő, amelynek részeként a bankoknak felkínált, 60 százalékos arányt várhatóan növeli majd.

Készülnek az újabb fordulóra

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a vállalat vagyonának - ingatlanainak, mezőgazdasági gépeinek, alkatrészeinek, kinnlevőségeinek - könyv szerinti értéke mintegy 7 milliárd forintot tesz ki, de kérdéses, hogy ebből a piacon mennyit lehet pénzre váltani. A hitelezőknek tett ajánlatból kitűnik, hogy a bankoknak együttesen több milliárd forintos veszteséggel kell szembenézniük, a nem biztosított követelések megtérülése pedig minimális lehet.

Szaxon J. Attila mindenesetre ma kilencven százalék esélyt lát arra, hogy márciusban csődegyezség születik. Erre egyébként a hónap végéig van esély, mert akkor jár le a csődeljárás ideje alatti, több mint 120 napos fizetési haladék. Ha a megállapodás létrejön, az IKR tizennégy hónap alatt fizetné ki tartozásait. Ha viszont nem lesz egyezség, a cégnél felszámolás kezdődik, és ez a vállalat megszűnéséhez vezet.

Jogi úton támadja meg az IKR a NAV-határozatot
Pert indít az IKR Zrt. a NAV azon határozata ellen, amelyben a hivatal több mint egymilliárd forint adótartozás és büntetés megfizetésére kötelezte a céget - közölte Szaxon J. Attila. A NAV-követelés legnagyobb tételét azok a korábbi kukoricapiaci exportügyletek teszik ki, amelyek miatt az IKR-t végeredményben áfacsalással vádolják. Igaz, Szaxon J. Attila szerint a tényleges visszaélésekkel azok gyanúsíthatók, akik az IKR-től a terményeket megvették, majd azokat utaztatták és velük áfacsalást követtek el. A NAV álláspontja szerint viszont az IKR felelőssége is megállapítható, mivel nem választotta meg körültekintően üzleti partnereit.

Amennyiben az IKR Zrt. folytathatja tevékenységét, úgynevezett független mezőgazdasági gépkereskedőként kíván továbbműködni - közölte a vezérigazgató. Enne részeként a cég nem mondana le a New Hollandos gépek itteni forgalmazásáról sem, bár tavaly óta az Agrotec Magyarország Kft. számít a márka hivatalos magyarországi képviselőjének, mivel a New Holland felmondta az IKR-rel korábban kötött szerződést, a márkát pedig az Agrotecre bízta. (Mint ismert, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. végső soron a cseh nagyvállalkozó, Andrej Babis érdekeltségébe tartozik). A szerződés megszűnése azonban nem jelenti azt, hogy az IKR Zrt. független forgalmazóként ne hozhatna be New Hollandos gépeket is az országba, ha ezt érdemesnek találja - fogalmazott Szaxon J. Attila.

Mára szinte mindent kiszerveztek

Az IKR Zrt. nem csak az input üzletági tevékenységektől és a New Hollandos márkaképviselettől vált meg az utóbbi időszakban, mivel a tulajdonosok több más eddigi funkciót is kiszerveztek a társaságból. A változások kapcsán az IKR-t körülvevő cégek nagy része holdingszerű formában szerveződött újra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?