Nem várt hatása lehet a koronavírusnak: teljesen megváltozhatnak a fogyasztói szokások

Nem várt hatása lehet a koronavírusnak: teljesen megváltozhatnak a fogyasztói szokások

agrarszektor.hu
Azt még nem tudni pontosan, hogy milyen piaci hatásai lehetnek a koronavírusnak, annak azonban már most vannak apró jelei, hogy a Kínából importált termékek egyre kisebb mennyiségben állnak rendelkezésre, és arra is fel kell készülni, hogy néhány hónap múlva teljesen kifogyhat a készlet - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Takarék Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója. Kína fogyasztását is befolyásolhatja a járvány, ami nem csak személygépjárműből, hanem tömegélelmiszerekből, agrártermékekből is világszintű keresleti sokkot okozhat. Hozzátette, a járvány teljesen átrendezheti a fogyasztói szokásokat, a kínálatot és a termékkört is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus megjelenésének már most érezni a piaci hatásait, a különböző szektorokban már az átlagember számára is érezhető változások indultak el. Hollósi Dávid szerint még jobban felértékelődik majd az élelmiszer, habár azt egyelőre még nem tudni, hogy milyen lesz a vírus kifutása, hiszen lehet 1-2 hónap múlva teljesen megszűnik, de az is benne van a pakliban, hogy világjárvány lesz. Hozzátette, a fogyasztói oldalon inkább a termelésnek és a világkereskedelemnek az esetleges megszakadása okozhat problémát, aminek már most vannak apró jelei. A Kínából importált termékek ugyanis nem biztos, hogy rendelkezésre állnak majd, de az is lehet, hogy néhány hónap múlva kifogynak a készletek, tehát ilyen szempontból valóban van hatása a koronavírusnak, mert átrendezheti a fogyasztói szokásokat, a kínálatot és a termékkört is. A szakember szerint azonban a pánikkeltésnek, a felvásárlási láznak, és a boltok üres polcainak semmi értelme nincs. 

A "víruspánik" miatti üres polcoknak biztosan lesz egy hatása a kiskereskedelemben és az élelmiszeriparban is. Amit megvásároltak a vevők, annak egy részét később nem fogják megvásárolni, vagyis egy erős első negyedév után gyengébbek lesznek a második negyedéves számok. Azért csak egy részét, mert a felvásárolt élelmiszer-mennyiség tárolása kapcsán sajnos biztosan nőni fog az élelmiszer veszteség/hulladék, mert a szárazárut is tönkreteheti például a lisztmoly - közölte az ügyvezető igazgató. 

A mezőgazdaság jövedelmezőségi helyzetével kapcsolatban a Hollósi Dávid kiemelte, hogy habár korábban mindig a szántóföld vitte a prímet, hiszen az egy jól támogatott ágazat, az utóbbi években nagyon sokat javult az állattenyésztés is. Az ügyvezető igazgató szerint ennek egyik oka a Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) lehet, ami ugyanakkor azt is megmutatta, hogyan hat egy nagy ország átrendeződése a világra. 

Mostanra felértékelődött a jó minőségű élelmiszer szerepe, ehhez pedig a kínálatnak is alkalmazkodnia kell. Egyre többen vagyunk a földön, egyre jobban nő a fizetőképes kereslet, ezzel pedig az igények is növekednek. A hús, a minőségi sajt és a vaj tipikusan olyan termékek, amelyek a pénztárcától függnek

- emelte ki a szakember.

Arra a kérdésre, hogyan változhat idén a meghatározó szántóföldi növények jövedelmezősége az ügyvezető elmondta, érzékelhető egy minimális átrendeződés ezen a területen, hiszen míg a kukorica termőterülete valamilyen szinten csökkent, addig a napraforgóé és a repcéé nőtt, a szójáé, illetve a cukorrépáé pedig stagnált. Hollósi Dávid ugyanakkor az árakban nem számít növekedésre, hacsak nem történik valami olyan világgazdasági esemény, mint például a koronavírus további terjedése, vagy valamilyen vámháború a nagyhatalmak között, esetleg egy időjárási csapás. A termőterületek átrendeződésének egyik oka az lehet, hogy a termelők egyre jobban nyitnak más növények felé is, illetve a szerkezet is diverzifikálódni kezdett, ugyanakkor lehet, hogy valaki már azért nem vet kukoricát, mert nem tudja öntözni, és inkább az aszálytűrőbb napraforgót választja helyette - közölte a szakember, aki szerint az is látszik, hogy az elmúlt években az olajos növények milyen szép pályát futottak be. Hozzátette, tendenciáról egyelőre nem beszélhetünk, hiszen nagyon minimális átrendeződésekről van szó.

Hollósi Dávid lapunknak azt is elárulta, hogy március közepén új termékkel jelentkezik a Takarékbank Zrt. Megtudtuk, hogy egy unikális, gyorsított elbírálású termékről van szó, amely azoknak szól, akik most tavasszal kérik a normatív támogatások előfinanszírozását. 

Bevezettünk egy olyan terméket, ahol a 40 millió forint alatti hitelügyleteknél egy gyorsított folyamaton megy át a bírálat, így pontosan feleannyi bírálati időt tudunk vállalni, mint egyéb esetekben. Ennél a terméknél 7-10 nap alatt átfut az ügylet a rendszeren és a gazdálkodó hozzájuthat az anyagi segítséghez

 - tudatta az agrárszektor.hu-val a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?