Ömlik a pénz: négymillió dollárnyi támogatást gyűjtött egy finn agro-tech vállalkozás

Ömlik a pénz: négymillió dollárnyi támogatást gyűjtött egy finn agro-tech vállalkozás

Négymillió dollárnyi (közel 1,2 milliárd forintnyi) támogatást gyűjtött össze az iFarm nevű finn start-up, amely innovatív megoldásokat kínál a friss zöldségek és bogyós gyümölcsök termesztése területén. A cég a pénzből az iFarm Growtune nevű technológiai platformját fogja fejleszteni, valamint optimalizálni szeretnék az automata gyártósoraikat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cég elmondta, hogy az így összegyűlt összeget arra fogják fordítani, hogy kifejlesszék az iFarm Growtune névre keresztelt technológiai platformját, amely lehetővé teszi használóinak, hogy többféle vertikális növénytermesztést folytassanak egyszerre. A platform emellett megnégyszerezi az iFarm technológiájával termeszthető növények számát, írta meg a Future Farming. A finn start-up azt tervezi továbbá, hogy optimalizálja a meglevő automata gyártósorait, hogy ezzel is csökkentse a munkaköltségeket, valamint folytatni akarják az eper, a koktélparadicsom, a kaliforniai paprika, a retek és más növények termesztésével végzett kísérleteiket is.

Az iFarmnak jelenleg 50-nél is több folyamatban levő projektje van európai és közel-keleti ügyfeleivel. Ezek közé tartozik egy, Finnországban található ipari vertikális farm, amelynek működése teljes egészében az iFarm technológiáján fog alapulni, és amelynek átadására az év végén fog sor kerülni.

Az iFarm elmondása szerint az automatizált vertikális növénytermesztési technológiáik lehetővé teszik az ügyfeleik számára, hogy salátaféléket, leveles zöldségeket, bogyókat és egyéb zöldségféléket termesszenek városi környezetben, az üresen álló raktáraktól kezdve a gyárak üzlethelyiségein át a pincékig, bárhol. A technológia egy alkalmazkodni képes protokollon alapul, amely számítógépes érzékelést és gépi tanulást is magában foglal. A körülbelül ezer növényről rendelkezik részletes adatokkal, részint egy, a gazdaságok közötti közös hálózatból, részint pedig egy általános ipari tudásbázisból.

Az iFarm Growtune platformja képes megállapítani a növény súlyát, hogy szenved-e bármiféle növekedési rendellenességtől vagy kórokozótól, illetve képes egy olyan rendszert felépíteni, amely automatikusan és nagyban javítja a növények minőségi jellemzőit. Ajánlásokat fogalmaz meg a gazdaság emberi személyzete számára, és úgy alakítja a mikroklímát, hogy az minél jobb eredményeket hozzon. Max Chizhov, az iFarm társalapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy az összegyűjtött támogatásnak köszönhetően a társaság közelebb került az egyik nagy céljához, hogy 2026-ra világszerte 1 millió négyzetméternyi területen üzemeltessenek vertikális farmokat a saját techológiájukkal, és hogy olyan megoldásokat biztosítsanak az embereknek, amelyek ötszáznál is többféle növényt tudnak termeszteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31