2018. május 23. szerda Dezső

Hírek - Agrárpénzek

Rendkívüli támogatást kérnek a viharokban letarolt fóliasátrakra

Rendkívüli támogatásra lenne szükségük az október végi viharokban károsult gazdálkodóknak fóliasátraik újjáépítéséhez és beszerzéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. A támogatási igény 100 millió forint körüli lenne, de segítséget jelentene egy kamatmentes hitel lehetősége is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kormánytól kér rendkívüli költségvetési támogatást a NAK az október végi viharos szelekben károsult kistermelők részére. A kamara vállalja, hogy az okozott károkat a falugazdászok néhány nap alatt felmérik. A kistermelők - figyelembe véve a 15 ezer eurós de minimis uniós korlátozást – akár néhány héten belül hozzájuthatnának a fóliasátrak újjáépítését, beszerzését célzó egyösszegű támogatáshoz. További segítséget jelentene egy kiegészítő jellegű, kamatmentes hitel lehetősége is.

A NAK előzetes becslése szerint a várható támogatási igény összességében nem haladná meg a 100 millió forintot

 - írja közleményében a szervezet.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Október utolsó napjaiban országszerte komoly károkat okozott a viharos szél. A szélsőséges időjárás következtében jelentős veszteségek keletkeztek a fóliás kistermelőknél, a szél több helyen szinte teljesen letarolta a fóliavázakat. A legtöbb kárt Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Pest megyében, illetve az Alföld más részein regisztrálták.

A problémát súlyosbítja, hogy a hazai kárenyhítési alapból az uniós szabályok miatt nem adható támogatás ingóságokban bekövetkezett károk enyhítésére. Továbbá a kistermelők többsége a kedvezőtlen biztosítási környezet miatt nem kötött biztosítást a fóliasátrakra - teszi hozzá a NAK.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu