2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Súlyos döntést hozott a bíróság: nagy fordulat állt be Bige László ügyében

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellben meghozott határozatával szemben. Mindez azt jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszék kimondta, a Nitrogénművek csoportnak át kell utalnia a műtrágyakartellben rá kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.
 
 

Kimondta a bíróság, hogy a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó hat cégnek meg kell fizetnie a rájuk kirótt, összesen mintegy 11 milliárd forintos bírságot - írja a Világgazdaság. Mindez azt követően történt, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellben meghozott határozatával szemben. A GVH ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a döntés elsőfokú, nem jogerős, mivel az nyolc napon belül megfellebbezhető a Kúrián. Ez azt jelenti, hogy ha a Nitrogénművek csoport él ezzel a lehetőséggel, a büntetést az idén már biztosan nem utalja át.

A GVH októberben jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt tárt fel, és megállapították, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A harmincnapos határidő leteltéig a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. is fizetett, a Nitrogénművek csoport azonban nem fizette ki a rá kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila


Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben