2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

Több millió eurós kutatás konzorciumvezetője lett a Budapesti Corvinus Egyetem

A fenntartható agrárkereskedelmi politikára szánt 4 millió euró összegű kutatás konzorciumvezetője lett a Budapesti Corvinus Egyetem. Az egyetem kutatói három kontinens, összesen 14 intézményéből álló nemzetközi konzorciumát vezetik majd 4 éven keresztül.
 
 

Jelentős nemzetközi sikert értek el a Budapesti Corvinus Egyetem Agrobiznisz Tanszékének kutatói, miután elnyertek egy 4 millió euró összköltségvetésű kutatás-innovációs pályázatot az Európai Unió Horizont 2020 programjából. A 2020. december 15-én kihirdetett eredmény azért is kiemelten fontos, mert az egyetem most először nyert el Horizont 2020 projektet külföldi partnerekből álló konzorcium vezetőjeként.

A pályázat célja, hogy innovatív megközelítésben vizsgálják a nemzetközi agrárkereskedelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatokat. A TRADE4SD projekt időtartama 48 hónap, a Corvinus Egyetem kutatói 11 különböző ország összesen 14 intézményével működnek együtt az Egyesült Királyságtól kezdve Ghánán át egészen Vietnámig.

A pályázat az értékelés során kiemelkedően magas pontszámot, a lehetséges 15 pontból 14,5 pontot kapott. A projekt alapvető újdonsága, hogy a kereskedelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatokat integrált szemléletben, újszerű kvantitatív és kvalitatív kutatási technikák segítségével, szakpolitikai ajánlásokat megfogalmazva kutatja a széles értelemben vett társadalom aktív bevonásával. A konzorcium vezetésén túl a Corvinus csapata az elméleti megalapozottságért, a kereskedelem és a fenntartható fejlesztési célok közötti kapcsolatok feltárásáért és számszerűsítéséért, valamint a társadalmi kérdések kereskedelem-alapú modellezéséért felel. A projekt szakmai koordinátora az Agrobiznisz Tanszék vezetője, Dr. Jámbor Attila. A hamarosan induló projekt nemcsak a konzorciumvezetői tapasztalatok megszerzése és hasznosítása, hanem a nemzetközi tudományos életbe való jobb bekapcsolódás miatt is történelmi jelentőségű a Corvinus Egyetem számára.

A Horizont 2020 az EU legnagyobb kutatást és innovációt támogató programja, ennek célja, hogy ösztönözze a piaci körülmények között használható tudományos áttöréseket, amelyek megoldást nyújthatnak globális kihívásokra, valamint növelhetik az Európai Unió versenyképességét. A program keretében pályázatokat hirdetnek meg az innovációs és fejlesztési lánc különböző szakaszaihoz, az Európai Unió ezeken keresztül nyújt anyagi támogatást a projektben résztvevő kutatók, egyetemek, intézmények vagy akár cégek részére.

A Horizont 2020 az Európai Unió 2014-2020 között futó programja volt közel 79 milliárd eurós költségvetéssel, ennek helyét 2021-től a Horizont Európa veszi át. Az új program 2021-2027 között fut majd összesen 95,5 milliárd euró összköltségvetéssel.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!