2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Tragikus a helyzet Olaszországban: sok gazda végleg feladta a harcot

Észak-Olaszországban az 50%-ot közelíti a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A gyümölcsültetvényekben a legnagyobb a baj, egyes körzetekben akár a 70%-ot is elérheti a munkaerő hiánya. Az egyre nyomasztóbb probléma miatt sok gazda már be sem takarítja a gyümölcsöket, és azt tervezi, hogy földjein gépesített termesztésre, például gabonafélékre áll át.
 
 

Az észak-olaszországi Ravenna székhelyű Legacoop Romagna a Forli-Cesena, Ravenna és Rimini környéki agrár-élelmiszeripari vállalatokat egyesítő szövetkezet tavaly 1,7 milliárd euró termelési értéket realizált, és több mint 7200 munkavállalót foglalkoztatott. Idén azonban riasztó hírek érkeznek a szervezetbe tömörülő termelőktől, mivel jelentős számú gazda hagy fel a fákon lévő gyümölcsök betakarításával, és tervezi, hogy földjeiket gépesített termesztésre, például gabonafélékre állítják át. Ráadásul az is egyértelműen látszik, hogy jelentősen csökkennek a műtrágyákra és növényvédő szerekre leadott rendelések. Ez annak a jele, hogy ha nem is hagynak fel a mezőgazdasági tevékenységgel, a gazdák igyekeznek minimalizálni termelésüket, illetve lemondanak a mostanság tervezett beruházásaikról, későbbre halasztva azokat. A Legacoop Romagna becslései szerint általánosságban elmondható, hogy körülbelül 50%-os a gyümölcsültetvényekben a munkaerőhiány, de egyes körzetekben ez akár a 70%-ot is eléri - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Ezek a problémák az észak-olasz régióban a legsúlyosabban a szamóca, az őszibarack és a cseresznye kultúrákat érintik, de a feldolgozó és a vetőmag ágazatra is tovább gyűrűznek, ráadásul félő, hogy a következő betakarítási időszakban ismétlődni fognak. További gond, hogy ágazati hírek szerint ez a helyzet nem csak Emilia-Romagnát érinti, mivel a társult szövetkezetekben a középső és déli régiók tagjai ugyanilyen problémákról számolnak be.

Az okok régóta és jól ismertek: a nem megfelelő migrációs politika, a bürokrácia lassúsága, az aktív munkaerő-politika és a munkaerőpiac kevéssé hatékony működése és működtetése, az idénymunkások alkalmazását akadályozó szabályok, a szakképzés hiánya, amely megakadályozza a szakképzett munkaerő létrehozását és felvételét, illetve a családi gazdaságok jövedelmének megcsappanása.

Ezen a ponton határozott politikai és intézményi fellépésre van szükség, hogy nagyon gyorsan kezeljük ezt a vészhelyzetet, mindenkit bevonva a kormánytól és a parlamenttől kezdve a regionális és helyi intézményekig. Ami minket illet, mi, mint Legacoop Romagna, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy figyelemmel kísérjük a helyzetet és minden lehetséges megoldást keressünk, a Federcoop Romagna és a szolgáltató cégek hálózatának köszönhetően is. Egyértelmű azonban, hogy az ország, különösen a nemzetközi helyzetre való tekintettel, nem hagyhatja figyelmen kívül a migrációs áramlásokra vonatkozó új politikát, amely a tervezésen, a jogszerűségen, az emberi és emberi jogok tiszteletben tartásán, valamint a kisgazdaságok jövedelmének fokozottabb védelmén alapul. Vállalkozói rendszerünk rugalmassága és termelésünk minősége forog kockán. Szükség van továbbá az aktív munkaerő-piaci politikák rendszerének újragondolására, amely képes hatékonyan összekapcsolni a munkaerő-keresletet és -kínálatot, és garantálni a szükséges képzéseket az egyre inkább képzett szakemberek számára

 - fogalmazott Mario Mazzotti, a Legacoop Romagna elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben