2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Agrárpénzek

Üzemzavarok a multimilliárdos gyárában

Itteni cége máshonnan is importált műtrágyákat a magyar piacra.
 
 

Január-februárban többször is üzemzavar okozott termeléscsökkenést a szlovákiai Vágsellyén működő Duslo műtrágyagyárban, amely a hazai agrárintegrátori piacon érdekelt IKR Agrár Kft. számára is szállít műtrágyákat. Az IKR Agrár részben más országokból szerezte be a kiesett termékmennyiséget, ezért a dusloi leállások nem okoztak ellátási zavarokat a társaság partnereinél. A cég az idén mintegy 300 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezi, amellyel 25 százalék körül részesedést szerezhet a hazai piacon.

Áramkimaradások miatti üzemzavarok léptek fel január végén, illetve februárban a vágsellyei Duslo műtrágyagyárban, amelyek miatt a vállalat termelése akadozott. Az újraindítások, illetve a leállásokhoz kapcsolódó karbantartási munkálatok időveszteséget okoztak, ezért a gyár termelése csökkent.

Mint ismert, a dusloi vállalat a cseh multimilliárdos Andrej Babis érdekeltségéhez, az Agrofert csoporthoz tartozik, amely tulajdonosa a bábolnai IKR Agrár Kft.-nek is. Az IKR Agrár 2012-ben vette meg a nagy múltú, de mára kiüresedett bábolnai IKR Zrt. input üzletágai, köztük a műtrágya-forgalmazási tevékenységet, amelyet éppen a dusloi gyár termelésére alapoz.

Az év eleji dusloi üzemzavarok az IKR Agrár partnereinek tavaszi műtrágya-ellátását nem veszélyeztették, mert a cég a kieső mennyiségeket más forrásokból pótolta – közölte az agrarszektor.hu-val Nagy Lajos, az IKR Agrár ügyvezető igazgatója. A társaság egyrészt nem sok, összesen 20 ezer tonna nitrogén-műtrágyától esett el, amelyből 10 ezer tonnányit más országokból – Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Ausztriából – szerzett be. Másrészt rendelkezett árualappal saját raktáraiban is, így az importtal valójában azokat az egyéb vásárlási lehetőségeket használta ki, amelyek az elmúlt időszakban versenyképes áru műtrágya-behozatalt tettek lehetővé – mondta az ügyvezető igazgató.

Az IKR Agrár az idén összesen 300 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezi, amely mennyiségben mintegy 10 százalékban haladná meg a tavalyit. Nagy Lajos szerint ezzel a cég – évi 1,2-1,3 millió tonnás műtrágya-felhasználást feltételezve – 25 százalék körüli részesedést érne el a hazai piacon.

Mint ismert, a piacvezető pozíciót a Bige László tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Zrt. tölti be, amely a teljes műtrágyaeladáson belül – egyetlen hazai gyártóként – 60-70 százalékos részesedéssel bír, és ez a cég korábbi közlése szerint 800 ezer tonna műtrágya éves értékesítését jelenti. A fennmaradó mennyiséget az IKR Agrár Kft. és más importőr cégek hozzák a magyar piacra.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu