Üzemzavarok a multimilliárdos gyárában

agrarszektor.hu
Itteni cége máshonnan is importált műtrágyákat a magyar piacra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Január-februárban többször is üzemzavar okozott termeléscsökkenést a szlovákiai Vágsellyén működő Duslo műtrágyagyárban, amely a hazai agrárintegrátori piacon érdekelt IKR Agrár Kft. számára is szállít műtrágyákat. Az IKR Agrár részben más országokból szerezte be a kiesett termékmennyiséget, ezért a dusloi leállások nem okoztak ellátási zavarokat a társaság partnereinél. A cég az idén mintegy 300 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezi, amellyel 25 százalék körül részesedést szerezhet a hazai piacon.

Áramkimaradások miatti üzemzavarok léptek fel január végén, illetve februárban a vágsellyei Duslo műtrágyagyárban, amelyek miatt a vállalat termelése akadozott. Az újraindítások, illetve a leállásokhoz kapcsolódó karbantartási munkálatok időveszteséget okoztak, ezért a gyár termelése csökkent.

Mint ismert, a dusloi vállalat a cseh multimilliárdos Andrej Babis érdekeltségéhez, az Agrofert csoporthoz tartozik, amely tulajdonosa a bábolnai IKR Agrár Kft.-nek is. Az IKR Agrár 2012-ben vette meg a nagy múltú, de mára kiüresedett bábolnai IKR Zrt. input üzletágai, köztük a műtrágya-forgalmazási tevékenységet, amelyet éppen a dusloi gyár termelésére alapoz.

Az év eleji dusloi üzemzavarok az IKR Agrár partnereinek tavaszi műtrágya-ellátását nem veszélyeztették, mert a cég a kieső mennyiségeket más forrásokból pótolta - közölte az agrarszektor.hu-val Nagy Lajos, az IKR Agrár ügyvezető igazgatója. A társaság egyrészt nem sok, összesen 20 ezer tonna nitrogén-műtrágyától esett el, amelyből 10 ezer tonnányit más országokból - Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Ausztriából - szerzett be. Másrészt rendelkezett árualappal saját raktáraiban is, így az importtal valójában azokat az egyéb vásárlási lehetőségeket használta ki, amelyek az elmúlt időszakban versenyképes áru műtrágya-behozatalt tettek lehetővé - mondta az ügyvezető igazgató.

Az IKR Agrár az idén összesen 300 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezi, amely mennyiségben mintegy 10 százalékban haladná meg a tavalyit. Nagy Lajos szerint ezzel a cég - évi 1,2-1,3 millió tonnás műtrágya-felhasználást feltételezve - 25 százalék körüli részesedést érne el a hazai piacon.

Mint ismert, a piacvezető pozíciót a Bige László tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Zrt. tölti be, amely a teljes műtrágyaeladáson belül - egyetlen hazai gyártóként - 60-70 százalékos részesedéssel bír, és ez a cég korábbi közlése szerint 800 ezer tonna műtrágya éves értékesítését jelenti. A fennmaradó mennyiséget az IKR Agrár Kft. és más importőr cégek hozzák a magyar piacra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13