Vallott Lázár János: óriási terjeszkedésbe kezdene a mezőhegyesi Ménesbirtok

Vallott Lázár János: óriási terjeszkedésbe kezdene a mezőhegyesi Ménesbirtok

agrarszektor.hu
Hivatalosan október 28-án jegyezték be a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt, melyet két vagyontárgy illet a törvény szerint: az egyik a Nemzeti Ménesbirtok részvényeinek 100%-a, a másik pedig egy vagyonkezelői jog biztosítása mintegy 8200 hektárnyi termőföldön és közel 1500 hektárnyi erdő felett. Lázár János, aki kormánybiztosként a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felel elmondta, hogy az alapítvány megkapja a tízezer hektárt vagyonkezelésbe, amit a Földhivatal jegyez be. Arra viszont elidegenítési és terhelési tilalom vonatkozik, csakis a saját tulajdonban lévő Nemzeti Ménesbirtok Zrt.-nek adható bérbe. Lázár azonban kiemelte, hogy a céljuk nem az, hogy privatizálják az állami vagyont, így a 10 ezer hektáros Mezőhegyesi Ménesbirtokot sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tudatta azt is, hogy terjeszkedési ambícióik egyaránt vannak, a cég menedzsmentje és a kuratóriumi tagok azt tanácsolják a kormánynak, hogy támogassák a Nemzeti Ménesbirtokot, hogy vásároljon esetleg más agrárcégeket is akár itthon vagy külföldön a mezőgazdasági alapanyagtermelésben való szintlépés érdekében - írja a Portfolio. Lázár János kormánybiztos rávilágított: a vagyongazdálkodásnak azt a formáját, amelyet a kormány az elmúlt egy évben kezdeményezett és favorizált, elég sok kritika éri, van afelől, hogy akár az egyetemek, akár a köztulajdonban álló vagyontárgyak esetében, így akár a Mezőhegyesi Ménesbirok esetében helyes-e, hogyha a magyar állam hosszú távon alapítványi formában működtet egy egyetemet, kezel vagyont, vagy éppen gazdálkodik és egy mintagazdaságot hoz létre. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
Ennek a vitának van egy jogos, alapos intellektuális része, és van egy politikai fennhang is benne, hiszen félév múlva választások lesznek. A vitának egy megalapozott része lenne, hogy vajon az állami gazdálkodásnak hol vannak a keretei és a határai.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Lázár megjegyezte, hogy a céljuk nem az, hogy privatizálják az állami vagyont, így a 10 ezer hektáros Mezőhegyesi Ménesbirtokot sem, mint ahogy megtörtént 2004-ben, hanem az, hogy olyan működési formákat találjanak, hogy az állami vagyon hosszú távon képes legyen köztulajdonban maradni, közfeladattal végezni a tevékenységét, valamint, hogy újabb privatizációra hagyományos értelemben ne kerülhessen sor. 

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Három évvel ezelőtt azt a javaslatot tette a kormányzatnak a Ménesbirtok esetében, hogy találjanak egy olyan működési formát vagy törvényi garanciákat építsen ki, amely alapvetően kizárja ennek a vagyonnak a privatizálását. A magyar államnak jelenleg mezőgazdasági vállalatban érdekeltsége Mezőhegyesen kívül nincs, 2004-ig az összes állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalat privatizálásra került. Mezőhegyes volt az egyetlen, amelyet visszavásároltak 2016-ban. A magyar államnak az adófizetőknek meg kellene magyaráznia, hogy miért van erre szükség. A visszavásárolt vagyont professzionális módon kell működtetni mintagazdaság jelleggel, hogy az egész magyar agráriumnak zászlóshajója legyen, és képes legyen példát mutatni mindenki számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén a kormány törvényt alkotott a közfeladatot ellátó közérdekű alapítványokról, amely tulajdonképpen egy új tulajdonforma Magyarországon. Fontos vonulat volt, hogy ez magántulajdonnak minősül-e - mindezt vitatja Lázár János, aki szerint ez egy hibrid modell, mert igaz, hogy alapítványi vagyon jött létre, de közfeladatot kell ellátnia és közérdekű tevékenységeket kell végeznie. Az alapítvány nem privatizálható, nem eladható, magáncélra nem használható fel. Mezőhegyes esetében létrejött a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, amely esetében a törvény konkrétan két vagyontárgyat nevesít: az egyik a Nemzeti Ménesbirtok részvényeinek száz százaléka, a másik pedig egy vagyonkezelői jog biztosítása mintegy 8200 hektárnyi termőföldön és közel 1500 hektárnyi erdőn.

EZ IS ÉRDEKELHET

Október 28-án jegyezték be hivatalosa a jövő nemzedék földe alapítványt, az alapítói okirat szerint feladata a vagyonkezelésében lévő mezőgazdasági és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése. Az alapítvány feladata, hogy a Ménesbirtok Zrt. mintagazdaságként a magyar agrárium zászlóshajójává váljon, emellett gondoskodni kell egy szakközépiskola fenntartásáról, amelynek működése szintén példaértékű lehet más intézmények számára is. A Ménesbirtok Zrt.-n keresztül garantálhatók annak a feltételei, hogy egy szakképzés is lehet jó a 21. században. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek a diákjai csak 11 százalékban érkeznek mezőgazdasági szakközépiskolából, a diákok több mint 85 százaléka más intézményből érkezik. Ezen változtatni szükséges a kormánybiztos szerint annak érdekében, hogy a 21. században a magyar mezőgazdaság reneszánszát élhesse. Ezért cél a MATE újjászervezése, egy mintagazdaság létrehozása, valamint törekednek az integrálásra, horizontális együttműködésre különböző méretű vállalatokkal az agrárkamarától, a MAGOSZ-on keresztül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cél Magyarország legjobb agrárvállalatának létrehozása

Lázár János kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy egy olyan mintagazdaságot hozzanak létre, amely a 160 ezer magyar agrárszereplő számára példakép lehet. A kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtokot 43 milliárd forint tőkével támogatta, amellyel a legmodernebb, legkorszerűbb agrártermelési technológiákat kell az országban meghonosítani. Magyarországon rendkívül fontos a vízgazdálkodás, így erre kiváló példa az 5500 hektáron kiépülő új öntözési rendszer. Az országban félmillió hektáron kellene öntözni a jelenlegi 80 ezer hektár helyett. A 43 milliárd forinton belül a mezőhegyesi öntözési, jövőre elkészülő beruházásra 9 milliárd támogatást adott a magyar állam. A megvalósuló technológia példaértékű lehet minden kis- és közepes gazdaságnak, hogy megéri vagy nem, illetve hogyan éri meg új technológiákat meghonosítani, hiszen ezek digitalizált, robotizált és automatizált technológiákat jelentenek, akár az üzemeltetésben, akár a vízkormányzásban, felhasználásban. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?