Ostromol a sok víz? - A mélylazításra és a hibridre kell figyelni

agrarszektor.hu
Talajaik mélylazításával védekezhetnek a gazdálkodók akkor, ha tábláik tömörödnek a sok csapadék miatt. A Monsanto Hungária Kft. azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kukoricavetéseknél megfelelő hibridválasztással is csökkenteni lehet az időjárási kockázatokat, amelyek rossz talajállapothoz és késői vetésekhez vezethetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A csapadékos időjárási körülmények ahhoz vezethetnek, hogy a talajok leiszapolódnak és tömörödnek. E problémát mielőbb orvosolni kell, amelyhez jó megoldás a táblák mélylazítása. A lazítás száraz körülmények között ideális, így főleg nyáron, a kalászos növények betakarítása után ajánlott.

A víznyomásos területeken azonban a kukoricavetéseknél érdemes olyan hibrideket is választani, amelyek késői vetés mellett is korán betakaríthatók. Így ugyanis lehetőség nyílhat őszi kalászosok vetésére, ez pedig a következő évi lazítás miatt is fontos lehet - hívja fel a figyelmet közleményében a Monsanto Hungária Kft.

A hibridválasztás szempontjából lényeges, milyen a növények vízleadási képessége. A Monsanto Hungária Kft. kisparcellás vetési kísérletei például azt mutatták, hogy a cég igen korai éréscsoportba tartozó, DKC3811, DKC3623 és a DKC4025 DEKALB kukoricahibridjei május első heti vetés mellett - még a tavalyi nedves évben is - október első 1-2 hetére elérték a 18-20 százalékos, ideális betakarításkori szemnedvességet.

A cég DKC4014 hibridjét a tőszámkompenzáló képesség teheti alkalmassá a késői és rossz talajállapotú vetésekre. E növény a termésben kompenzálhatja az egyenetlen tőeloszlást, amelyet éppen a késői vetés és a rossz talajállapot idézhet elő. A DKC3705 hibrid pedig - teszi hozzá a Monsanto - jó vetésidő és tőszámstabilitással bír, ezért megoldást jelenthet azoknak, akik nem tudnak megfelelő talajállapotot előkészíteni, vagy gyorsan kiszáradó talajon dolgoznak, így egyenetlenebb kelésre számíthatnak. A hibrid vízleadása a DKC3623 hibridhez hasonló - közölte a cég.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31