2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Állat

1300 hektárnyi tófelülettel bővül a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 1300 hektárnyi, jelenleg haszonkölcsönben levő tógazdaság fog átkerülni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe. A tó halakkal való betelepítése így saját forrásból valósulhat meg. Az MTI közleményét szemléztük.
 
 

A társaság társaság elsődleges feladata a haltelepítéshez szükséges jó minőségű és kellő mennyiségű egészséges halállomány biztosítása, felnevelése és kihelyezése a Balatonba. A feladat minőségi ellátása érdekében döntött úgy az Agrárminisztérium, hogy a Buzsákon, Balatonlelle-Irmapusztán, Fonyódon, Varászlón és Mórichelyen található, mintegy 1300 hektárnyi tógazdaság kerüljön át a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe. A társaság korábban haszonkölcsön-szerződés alapján használta a fenti tógazdaságokat. (Ilyen szerződés keretében a köcsönvétel ingyenes, de a haszon a kölcsönadónál marad. A kölcsönvevő csak a dologra fordított költségeinek megtérítését kérheti a kölcsönadótól - agrászektor.hu.)

Nagy István méltatta a Balaton hasznosításában fontos horgászat szerepét. Felidézte, hogy 2015 óta megszűnt a kereskedelmi célú halászat a tónál, mindez azonban a miniszter szerint a horgászturizmus fellendülése miatt gazdasági szempontból kedvező volt.

Évente ugyanis 60-70 ezer horgász vált jegyet a Balatonra, a horgászjegyek vásárlása pedig fontos bevételt jelent a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. számára.

Nagy István kiemelte, hogy az Agrárminisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a Balaton a jövőben is a pihenni vágyók, a horgászok, a külföldi turisták kedvelt úti célja legyen.


Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, az imént bejelentett bővítés nagy segítséget jelent a társaságnak, ezáltal ugyanis már önerőből tudják megoldani a balatoni telepítési igényeket, ami mennyiségben 300-400 tonna halat jelent. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a társaság arra törekszik, hogy a jó minőségű balatoni hal, mint oltalom alatt álló, földrajzi jelzésű termék a piacon széles körben elérhetővé váljon. Ennek érdekében kapcsolatokat építettek ki balatoni vendéglátó egységekkel, továbbá együttműködnek a Balatonlellén működő Halker Kft.-vel, amely vállalta a balatoni halak – ponty, süllő, keszeg – feldolgozását.

Szári Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a társaság számára eddig komoly problémát jelentett a telepítéshez szükséges mennyiségű hal megvásárlása, mert az közbeszerzéshez volt kötve.

A most kapott 1300 hektár területű tógazdaságban termelt halak segítségével a társaság a balatoni telepítések ellátása mellett már a szabad piacra is ki tud majd lépni.

Szári Zsolt azt is elárulta, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. árbevétele tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, ezen belül közel 800 millió forint bevétel a horgászjegyek értékesítéséből származott.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben