Most lehull a lepel: itt az igazság a legendás balatoni halról

Most lehull a lepel: itt az igazság a legendás balatoni halról

agrarszektor.hu
Meg mindig sok tévhit kering a balatoni angolnákról Magyarországon, rengetegen vannak, akik nem tudják, hogy ez a hal őshonos hazánkban. Egyes körökben arról is végtelen viták folynak, hogy az angolnák vajon képes-e idehaza szaporodni. A Balatoni Halgazdálkodás Zrt. most tiszta vizet öntött a pohárba, és eloszlatta el az alaptalan hiedelmeket és a mendemondákat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az angolna a Balaton és a Duna vízgyűjtőjén élő őshonos hal, de sem méret, sem darabszám korlátozása alá nem esik, valamint nincs tilalma ideje sem. A balatoni angolnaállomány telepítések hatására jött létre: az első telepítésre 1890-ben került sor, ám ezeknek a korai próbálkozásoknak még nem volt jelentős hatásuk. A telepítések előtti időkben évtizedenként csak néhány fogást jegyeztek fel a Balatonban, ami arra enged következtetni, hogy az angolnák természetes módon is eljuthattak a tó vízgyűjtő területére - írta meg a HelloVidék a Balatoni Halgazdálkodás Zrt. összefoglalója alapján.

A balatoni angolnaállomány az 1961, és 1991 között zajló intenzív telepítések hatására vált jelentőssé. Ebben az időszakban több, mint 83 millió darab angolna lárvát telepítettek a tóba, a szakemberek viszont csak néhány százalékra tették a ténylegesen megmaradt egyedszámot. Ismerve a fogási adatokat, és a még meglévő állományt, elmondható, hogy a Balatonban jelenleg 10-15%-os lehet az angolna aránya.

Ezekre kell odafigyelnie, aki angolnára akar menni

A jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik, hogy az ember a horgászat végéig életbe tartsa a zsákmányt, haza azonban már csak leölve lehet szállítani. Az angolnák esetében a szakemberek azt tanácsolják, hogy a bénító ütést ne a fejtájékon, hanem a farok végén érdemes megejteni, majd ezt követően késsel egy jó irányzott szúrással lehet a legkíméletesebb módon elvenni a hal életét. Ami a fogási módszereket illeti, az angolna sokféleképpen fogható: az egyik bevett módszer, ha az ember csúszó ólmos végszereléket használ, két horoggal, 30-as fő zsinórral. A csali lehet többféle giliszta, a horogból viszont érdemes egy speciálisabb verziót alkalmazni, de a lényeg az, hogy ne legyen túl nagy, mivel akkor nehezebben lehet megakasztani vele a halat. A horgászbotnál elég, ha egy viszonylag rugalmas bottal rendelkezik a ember.

Hol található meg?

A nyugati övcsatornánál elhelyezkedő balatonmáriai árok kiváló hely az angolnák becserkészésére, mivel ez a rész tavasszal tele van a Balatonból felúszó halakkal. Ugyancsak jó választásnak bizonyulhatnak az egyéb befolyó torkolatok, vagy mólók is, mint például a siófoki móló is. Ha megnyitják a Sió-zsilipet, akkor rengeteg angolna szokott összegyűlni a kikötőben, így érdemes figyelni a csatornát a környéken.

Bár az angolna őshonos hal Magyarországon, de a Balatonba mesterségesen betelepített állománya a tó szempontjából nem kívánatos. Ezért a halászati engedély lehetőséget ad a varsás gyérítésére is - mondta el Németh Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halásza. A szakember beszélt arról is, hogy egészen a 2000-es évek elejéig elég intenzív volt a tóban az angolna halászata. Ezután viszont már csak a Sió-zsilipnél lehetett fogni belőle, speciális csapdával. Az új zsilippel ez a lehetőség viszont megszűnt, és most a varsás gyérítéshez folyamodtak.

Németh Ferenc beszélt arról is, hogy a 2000-es években egy olyan aszályos időszak volt, amikor maga a Sió-zsilip se működött, ezért a szakembereknek 8 éven keresztül ehhez a fajta gyérítéshez kellett folyamodniuk. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halásza hozzátette, hogy az angolnák kifogása a tavaszi időszakban végezhető a leghatékonyabban. A varsákkal egyébként 95 százalékos hatékonysággal lehet megfogni az angolnát, de ha más hal kerülne bele, az minden további nélkül visszaengedhető.

Külföldön van rá kereslet

Németh Ferenc kifejtette, az angolnák halászatát a még 10-12 Celsius-fokos hőmérsékletű vízben kezdik meg, és egészen május végéig, június elejéig tart. A megfogott halak a keszthelyi kikötőben elhelyezett tárolóketrecbe kerülnek, olykor napi 8-10 mázsás fogás is előfordulhat. A kifogott halak mennyiségét nagymértékben befolyásolja az időjárás is, viharos időben például sokkal több halat lehet begyűjteni. Korábban, 15 évvel ezelőtt az angolnák súlya átlagosan 55 deka volt, mára ennek a dupláját is elérik - hívta fel a figyelmet a szakember

Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. haltermelési igazgatója elmondta, hogy a fogott angolnákat elsősorban külföldre értékesítik, mivel idehaza kisebb mennyiségre van csak igény, ugyanis Magyarországon nincs hagyománya az angolna fogyasztásának. A vállalkozás az ebből származó bevételt visszaforgatja a balatoni halgazdálkodásba, például süllőtelepítés formájában.

Még mindig sok tévhit kering a szaporodásukról

Müller Tamás, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tanára a hazai angolnakutatás eredményeiről szólva elmondta, hogy az angolnák a csontos halakon belül a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) alosztályába tartoznak, és a fajnak elég sajátságos életciklusa van. A magyar halszaporítási gyakorlat azon alapul, hogy a szakemberek az utolsó lépésben az ivarsejtek végső érését befolyásolják, ezt azonban az angolna esetében ezt nem tudják megtenni, mivel a halban nincs ivarérett egyed. Ennél a halnál úgy sikerült megoldani a szaporítást, hogy lárvát hoztak létre.

A szakemberek munkásságuk során nyolc napra tudták feltornászni az angolna lárva életét, a legjobb kutatócsoportok pedig 90 napnál tartanak, ám még ez is édeskevés, mivel az angolna lárvastádiuma 180-200 nap. Müller Tamás szerint komoly gondot okoz számukra, hogy a szaporításhoz a tengervízi akvakultúrához szükséges eszközöket is fel kell építeniük, valamint mesterséges tengervízre is szükség van, ez pedig óriási anyagi forrást igényel. Az ugyanis kizárt, hogy az angolna a Balatonban szaporodjon, mivel már maga az ikra is csak sós vízben tud megtermékenyülni

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?