2023. december 11. hétfő Árpád

Mi vagyunk a legjobbak! - Megőrülnek a magyar bárányokért

agrarszektor.hu
Nincs versenytársa a magyar bárányhúsnak az Európai Unióban. A korai húsvét miatt alig akad vágásra alkalmas bárány a piacon, így a szűkös kínálathoz igazodva az árak jelentősen emelkedtek. Itthon a bárányhús ára nem változott, de a kilónkénti 2500-4000 forintos ár sok család számára nem megfizethető.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Magasabb áron kel el az unióban a magyar bárányhús - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Hajduk Péter, a Magyar Juh-és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Az állatok egy része még nem érett meg a vágásra, viszont az alacsonyabb súlyú állatokért többet fizetnek a kereskedők.

Az exportált állatok súlya 18-24 kiló között mozog, ezekért kilónként 980-1100 forintot kapnak a termelők. A kisebb súlyú, úgynevezett tejesbárányok ára ennél magasabb. Már két-három hete elindultak az első húsvéti szállítmányok, és a juhszövetség előrejelzése szerint a szezon idén kitolódik.

Évente mintegy 600 ezer bárányt exportálnak a magyar gazdák, ebből 150-200 ezer példányt a húsvéti időszakban. Nyugat-Európában a spanyol, a francia és a magyar termelőkön kívül más nem szállít húsvéti bárányt, viszont a bárányhús Húsvétkor a déli államokban nélkülözhetetlen alapanyag.

A hazai bárányhús elsősorban az extraminősége miatt keresett termék. Az export fő céliránya Olaszország, ahol a minőségi magyar húst a tehetősebb vásárlók keresik. Emellett jelentős a németországi, az osztrák és a svájci export is, de Japánba is szállítanak a magyar termelők.

Az Európai Unió nyolcvan százalékban önellátó bárányhúsból, de 20 százalékban importra szorul. Főleg Új-Zélandról, Uruguayból és Ausztráliából érkezik a külföldi termék a tagországokba. Hajduk úgy véli, ha Magyarország kétszer ennyit termelne, akkor is el tudná adni, annyira nagy a kereslet. Szerinte az állatlétszám növeléséhez minden feltétel adott: a támogatások nőnek, a piaci hangulat kedvező, így a következő években a 935-940 ezres jelenlegi állomány elérheti az 1,2-1,5 milliót is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33