Nem kedvez a sertéspestis a mohácsi vágóhídnak sem

agrarszektor.hu
A környező országok és Dél-Európa felé tervez nyitni a mohácsi Pick-MCS Vágóhíd Zrt., mivel az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése megszüntette legfontosabb felvevő piacukat, Ázsiát. Ugyanakkor a szektorban egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány nem okoz problémát a vállalatnál, jelenleg ugyanis több mint 50 szakmunkás tölti a vágóhídon szakmai képzését, a környező iskolákban pedig folyamatosan indítanak hentesképzéseket.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Magyarországon és Európában is egyre komolyabb problémákat okoz a munkaerőhiány, a mohácsi Pick-MCS Vágóhíd Zrt.-nél azonban ezt nem tapasztalják - mondta az agrárszektor.hu-nak Pókos Gergely, a vállalat vezérigazgatója a 13. Coop Rally-n. Több ágazati szereplő szerint a fiatalok körében nem túl népszerű vágóhídon dolgozni, és hentesképzésre jelentkezni, a mohácsi üzemben azonban jelenleg 50-60 fő szakmunkás tanuló dolgozik, akik a szakmai képzésüket töltik itt, ez a létszám pedig három osztályt jelent a gyárban.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár-és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A tanulók minden második héten együtt dolgoznak az üzem munkavállalóival. A vágóhíd mohácsi és pécsváradi intézményekkel dolgozik együtt, az iskolák részéről pedig folyamatos érdeklődés van hentes szakképzés indítása iránt, és a jelentkezések száma is magas ezekre a szakokra a vezérigazgató. A vágóhídon idén mintegy 900 ezer sertést dolgoznak majd fel, második műszak indítása pedig a következő 3-5 évben várható.

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenését a Pick-MCS is megérezte. A vírus legjobban érzékelhető hatása az volt, hogy elzárta az országot az Európai Unión kivüli export jelentős részétől. A mohácsi gyár számára pedig éppen a kelet-ázsiai, főleg a japán, a kínai, illetve a dél-koreai piacok voltak a legjelentősebbek - emelte ki Pókos Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak jelentősen át kell rendeznie értékesítési struktúráját, és meg kell találnia azokat a csatornákat, valamint árakat, amelyeket eddig az ázsiai piac biztosított. Ez nem csak a mohácsi vágóhíd, de az egész magyar sertéságazat számára komoly kihívást jelent majd, az ázsiai régió ugyanis az egész magyar sertéshús termelés számára fontos felvevő volt.

A Pick-MCS az ázsiai piac kiesése miatt a környező országok felé tervez nyitni, és a Magyarországgal szomszédos országokban növeli majd az értékesítést. Ugyanakkor mivel a dél-európai piacokon jelentős sertéshús import zajlik, ezeken a területeken is terjeszkedni akarnak - közölte a vállalat vezérigazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?