Vaj: már a harmadik évet kezdi magasan az ára

Agrárszektor
Az év közepéhez mérten a szokásos módon alacsonyabb ilyenkor a vaj ára, de ez csak átmeneti megkönnyebbülést hoz a fogyasztói oldalon. Harmadik éve tart ez a rally, és úgy tűnik, 2019 sem hozza el a fordulatot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A német Aldiban már 1,65 euró (525 forint) a 250 grammos vaj ára, az előző hónapohoz képest 20 eurócenttel csökkent egy kilogramm értéke, így most 4,50 eurónál jár. Tavaly ilyenkor azonban 1,30 eurót zuhant a vaj kilónkénti ára - jelenti a bajor tejtermelők szövetsége.

Az áresés természtes jelenség az évnek ebben a szakában, azonban nem tudom a fogyasztókat sok jóval biztatni"

 - mondja Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Az uniós vajár 1,4 százalékot emelkedett januárban decemberhez képest, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 2 százalékkal magasabb. A most érzékelhető árenyhülés csak átmeneti jelenség. Már két éve tart a vaj árának szárnyalása, és nem úgy fest, hogy ez az év hozza el a fordulatot. Ennek oka részben klimatikus, részben kereskedelem-politikai.

Európában tavaly olyan aszály volt, ami tönkretette a takarmánybázist, így az állatok ellátáshoz szükséges szálastakarmány és abrak is kevesebb a szükségesnél, ami az év első felében még masszívan ki fog hatni a tejtermelésre. Eközben Európában gyakorlatilag elfogytott az intervenciós soványtejpor-készlet, amiben a kínai megrendelések játszották a főszerepet.

Az öreg kontinens tavaly 10 százalékkal növelte soványtejpor-kiszállítását az ázsai országba. Ennek hátterében az USA és Kína vámháborúja áll.

A két nagyhatalom közötti kereskedelmi feszültségből egyértelműen Új-Zéland dés Európa profitált" - magyaráz a szakember. Hozzáteszi: a soványtejpor és a sajt exportja továbbra is erőteljes Európában, nem csoda, hogy a tejfehérje ára is emelkedni kezdett és közelíti a tejzsírét. Mindez azt jelenti, hogy a tej továbbra is értékes alapanyag marad, különösen annak tükrében, hogy a csökkenő európai tejtermeléssel szemben egy növekvő világpiaci igény áll.

"Míg 2010 és 2016 között kilónként 3300 eurót ért Németországban a vaj, addig 2017-ben 5270 eurót, 2018-ban pedig 5136 eurót fizettek érte. A január mindig áreséssel indul. 2017-ben ilyenkor 4200 euróba került egy tonna vaj, 2018-ban pedig 4100 euróba. Nem ígér sok jót, hogy 2019 januárja 4470 eurós tonnánkénti árral indult..." - sorolja a számokat Harcz Zoltán.

Tehát harmadik éve kezd magasan a vaj ára, és egyelőre nem tudjuk megmondani, mikor fordul a kocka.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03