Folyamatosan állnak le a magyar vágóhidak: óriási a baj a hazai húsiparban

MTI
Hosszú idő után, az idei első fél évben ismét csökkent a vágóhidak sertésvágásainak száma. Ezt részben az okozza, hogy a környező országokban - például az afrikai sertéspestis (ASP) által sújtott Romániában - erősen megnőtt az élő állat iránti kereslet - írja pénteki számában a Világgazdaság. A sertéspestis miatt elrendelt kényszervágások következtében egyre kevesebb disznó érkezik a magyar vágóhidakra, ezért több, ha csak időszakosan is, de leáll. Ha ez így megy tovább, és a hazai vágóhidak, illetve húsipari cégek nem tudják majd rendezni az igy keletkezett többletköltségeiket, akkor akár csődbe is mehetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy a telepek kiürítésével járó PRRS-mentesítés és az ASP gyanúja miatt elrendelt kényszervágások következtében is kevesebb disznó megy a vágóhidakra, amelyek közül ráadásul több - mivel a megemelkedett költségeit nem tudja érvényesíteni - időszakosan le is áll. A magyarországi vágóhidakon az első fél évben 2,29 millió sertést vágtak le, ami bő 65 ezerrel, 2,8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első hat hónapban - közölte a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A szakmabeliek szerint a jövőbeni sertésszámot tekintve különösen aggasztó, hogy a sertésvágáson belül az anyakocák kategóriája a 2018-as első félévi 44,7 ezerről 51,7 ezer darabra nőtt, ami 15,7 százalékos növekedés.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu-nak Éder Tamás korábban elmondta, azokban a régiókban, ahol sertéspestises vaddisznót találtak, a veszélyeztetettség igen nagy, így valószínűleg a sertéstenyésztési kedv itt nem nagyon erősödik. Hozzátette, ha a hazai húsipari vállalatok, illetve vágóhidak nem tudják továbbhárítani az év eleje óta tartó drasztikus sertésdrágulás miatti többletköltségeiket, akkor csődbe mehetnek. Egyes vállalatok már ma is fennakadásokkal és késve fizetnek beszállító partnereiknek.

A KSH adatai szerint az exportált élősertés-mennyiség 38 százalékkal növekedett, közben az import 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyanakkor lapunk értesülései szerint a jelenlegi sertésállomány nem elegendő a húsipari feldolgozási igények kielégítéséhez, ezért importra van szükséga, világpiaci helyzet miatt azonban a külföldi alapanyagok ára is az egekbe szökött. Jelenleg az okozza a problémát, hogy az ágazat megpróbálja beépíteni az árakba a növekvő alapanyagköltséget, ez azonban egyelőre nagyon nehezen sikerül.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Varga György

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?