Már a szomszédban pusztít a gyilkos kór: ez a típus nem csak a szárnyasokra veszélyes

Már a szomszédban pusztít a gyilkos kór: ez a típus nem csak a szárnyasokra veszélyes

agrarszektor.hu
Szlovákiát is elérte a madárinfluenza, ráadásul egy speciális, emberre is veszélyes változatát azonosították egy háztájiban tartott csirkéknél. A vírus feltehetően Lengyelországból érkezett a Magyarországgal is határos Nyitra megyei Üzbég településre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyarországgal is határos Nyitra megyei Üzbég településen, egy háztájiban tartott csirkéknél fedezték fel a madárinfluenzát Szlovákiában - írja az Infostart. A laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy a madárinfluenza legagresszívebb, emberre is veszélyes törzsének, a H5N8-nak az egyik altípusáról van szó. A Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet értesítése szerint ugyanarról a szárnyasok közt gyorsan terjedő H5N8-as vírustörzsről van szó, amelyet a tavalyi év végén azonosítottak Kelet-Lengyelországban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szlovákiai Üzbégen élő kistenyésztőnek összesen 22 baromfija volt, három elhullását jelentette be az állategészségügyi felügyeletnek. Az állományt végül maga a tulajdonos pusztította el, a hivatal végezte a fertőtlenítést. Feltehetően vadon élő szárnyasoktól fertőződött meg az állomány, mivel a háztájiban, szabadon tartották. A Nyitra megyei állatorvosok elrendelték az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozására, amelyek egyelőre a góctól számított három kilométeres sugarú körben érvényesek, és tíz kilométeres sugarú körben ellenőrzik a baromfiállományt. A hatóság mindkét körzetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek.

A madárinfluenza újbóli megjelenése miatt a szlovák agrártártárca a szokásosnál is nagyobb óvatosságra inti az állattenyésztőket, akiknek a gyanús eseteket azonnal jelenteniük kell az állategészségügyi felügyeletnek. Gabriela Mateèná tárcavezető arra is figyelmeztetett, hogy a madárinfluenza mindenekelőtt a szárnyasokra veszélyes, de akár a sertések is megfertőződhetnek. A baromfinál a betegség jele lehet a tojástermelés csökkenése is. A tenyésztők legjobban teszik, ha szárnyasaikat zárt helyen tartják, hogy a szabadon repülő madarak ne fertőzhessék meg az állományt. Szakemberek szerint a nagyobb baromfitenyésztőket nem szabadna, hogy érintse a madárinfluenza, mivel Szlovákiában a nagy tenyésztők 99 százalékának zárt tenyészete van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?