2023. december 12. kedd Gabriella
Egy használt akku végzett volna a 46 angus marhával?

Egy használt akku végzett volna a 46 angus marhával?

agrarszektor.hu
Egyelőre nem tudni, hogy valamelyik rosszakarója mérgezte-e meg a biogazda teljes marhaállományát, vagy egy szerencsétlen véletlen okozta a bajt. Van néhány gyanús körülmény.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az eset Észak-Rajna-Vesztfáliában történt egy biogazdaságban. Még nem tudni hogyan, de az első feltételezés szerint egy használt autóakkumulátor okozta a bajt. Valahogy a szilázsba keveredett, és a takarmány savas közegében kiszivárgó ólom lényegében a gazdaság összes állatával végzett. Az ólom-acetát ráadásul enyhén ecetsavas, édeskés ízű anyag, a szilázsban sem az embernek, sem az állatnak nem tűnik fel a jelenléte. Fogyasztása enyhébb esetben is gyomorgörcsökkel, étvágy és testsúlyvesztéssel jár.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A biogazdaságban azonban a 46 egyedből álló angus-állomány teljes egésze odaveszett, amelyik állat nem pusztult el, azt a hatóság küldte vágóhídra részint könyörületből, részint a testükben kimutatható magas ólomszennyezés miatt. Elsőként a legesendőbb állatok, a borjak kezdtek el hullani, majd a többiek étvágya is csökkent. A kihívott állatorvos ólommérgezést diagnosztizált. Egyelőre nem tudni, hogyan került a szilázsba ólom. A gazdálkodó szerint egy illegálisan lerakott autóakkumulátor lehet a baj forrása, ami valamiképpen az erjeszett takarmányban kötött ki.

A nyomozóhatóság azonban nem tudja elképzelni, hogyan kerülhet egy szecskázott takarmányba egy komplett akkumulátor, és az sem világos, hogy lehet akkor jelen az ólom-acetát egyszerre legalább öt, különálló bálába csomagolt erjesztettt takarmányban. Pillanatnyilag az sem zárható ki, hogy valaki szándékosan juttatott ólom-acetátot az állatok takarmányába.

Forrás: agrarheute.com.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33