Egy használt akku végzett volna a 46 angus marhával?

Egy használt akku végzett volna a 46 angus marhával?

agrarszektor.hu
Egyelőre nem tudni, hogy valamelyik rosszakarója mérgezte-e meg a biogazda teljes marhaállományát, vagy egy szerencsétlen véletlen okozta a bajt. Van néhány gyanús körülmény.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az eset Észak-Rajna-Vesztfáliában történt egy biogazdaságban. Még nem tudni hogyan, de az első feltételezés szerint egy használt autóakkumulátor okozta a bajt. Valahogy a szilázsba keveredett, és a takarmány savas közegében kiszivárgó ólom lényegében a gazdaság összes állatával végzett. Az ólom-acetát ráadásul enyhén ecetsavas, édeskés ízű anyag, a szilázsban sem az embernek, sem az állatnak nem tűnik fel a jelenléte. Fogyasztása enyhébb esetben is gyomorgörcsökkel, étvágy és testsúlyvesztéssel jár.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A biogazdaságban azonban a 46 egyedből álló angus-állomány teljes egésze odaveszett, amelyik állat nem pusztult el, azt a hatóság küldte vágóhídra részint könyörületből, részint a testükben kimutatható magas ólomszennyezés miatt. Elsőként a legesendőbb állatok, a borjak kezdtek el hullani, majd a többiek étvágya is csökkent. A kihívott állatorvos ólommérgezést diagnosztizált. Egyelőre nem tudni, hogyan került a szilázsba ólom. A gazdálkodó szerint egy illegálisan lerakott autóakkumulátor lehet a baj forrása, ami valamiképpen az erjeszett takarmányban kötött ki.

A nyomozóhatóság azonban nem tudja elképzelni, hogyan kerülhet egy szecskázott takarmányba egy komplett akkumulátor, és az sem világos, hogy lehet akkor jelen az ólom-acetát egyszerre legalább öt, különálló bálába csomagolt erjesztettt takarmányban. Pillanatnyilag az sem zárható ki, hogy valaki szándékosan juttatott ólom-acetátot az állatok takarmányába.

Forrás: agrarheute.com.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?