Beláthatatlan következményei lehetnek a Pakisztánban pusztító sáskajárásnak

Beláthatatlan következményei lehetnek a Pakisztánban pusztító sáskajárásnak

agrarszektor.hu
Beláthatatlan következményei lehetnek az ország gazdaságára és az emberek megélhetésére a Pakisztánban tomboló sáskajárásnak. Csak idén 15%-kal drágultak az alapvető élelmiszerek árai a Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán elhelyezkedő országban, és egyre többen tartanak attól, hogy tartós élelmiszerhiány is kialakulhat a rovarok miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Utoljára február végén esett szó róla, hogy Pakisztánban az utóbbi évek legsúlyosabb sáskajárása pusztít. Ekkorra az Egyesült Arab Emírségek felől érkező óriási rovarraj már szinte teljesen megsemmisítette az ország gyapottermését. A becslések szerint már most több milliárd dollárnyi kárt okoztak a falánk rovarok, és egyre többen kezdenek tartani attól, hogy az országban hosszútávú élelmiszerhiány is kialakulhat a sáskák tevékenysége miatt, írta meg a Farmers Guardian.

A gyapotot, búzát, vöröshagymát, chilipaprikát, paradicsomot és mustárt termesztő pakisztáni gazdák már attól tartanak, hogy olyan mértékű károk érték őket, hogy soha sem fognak tudni talpra állni belőlük. A helyzet emellett Pakisztán gazdaságára is rendkívül káros hatással van, ugyanis a mezőgazdaság adja az ország GDP-jének 20%-át, és a munkahelyek 65%-át. Az idei év során az alapvető élelmiszerek, mint a liszt és a zöldségek ára már 15%-kal növekedett, és az egyelőre megoldhatatlannak tűnő probléma azzal fenyeget, hogy megfizethetetlenné teszi ezeket az alaptermékeket is.

Mir Gul Muhammad, beludzsisztáni gazda a Guardian-nek elmondta, hogy 20 hektáron termeszt gyapotot, de azt mind felzabálták a sáskák, de az általa termesztett többi növényt is komoly károk érték. A beludzsisztáni gazda elmondása szerint a rovarok által okozott kár összesen körülbelül 10 millió rúpiát (majdnem 20 millió forintot) tesz ki. Mir Gul Muhammad attól tart, hogy több évbe is beletelhet, mire talpra tud állni egy ilyen veszteségből.

Ismail Rahoo Pakisztán Szindh tartományának agrárminisztere elmondta, hogy ez a mostani sáskaraj tízszer rosszabb, mint az, amelyik az előző évben pusztított az országban. A sáskák és a petéik mostanra már 5 millió hektárnyi megművelhető termőföldet borítanak be. A miniszter attól tart, mire véget ér az invázió, ettől is több földet fognak letarolni a mohó ízeltlábúak.

A sáskák akár 50 milliós rajokba is összeverődhetnek, és naponta akár 145 kilométernyi távolság megtételére képesek. Ha ez nem lenne elég, négyzetméterenként akár ezer petét is lerakhatnak. Egy példány egy nap alatt a testsúlya kétszeresét kitevő növényt képes elfogyasztani, egy raj pedig annyit, amennyi 35 ezer ember élelmezését lenne képes fedezni.

Ismail Rahoo elmondta, hogy a kormány egyelőre elutasította a légi rovarirtással kapcsolatos kérelmeket. Február végén érkezett azonban a hír, hogy Kína 100 ezer kacsát készül Pakisztánba szállítani, mert azok, mint a sáskás természetes ellenségei, képesek hatékonyan felvenni a harcot az agresszív rovarral. A rendhagyó segítség az év második felében érkezhet meg az országba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03