Döbbenetes dolog derült ki a világ legnépszerűbb húsmarhafajtájáról

Döbbenetes dolog derült ki a világ legnépszerűbb húsmarhafajtájáról

agrarszektor.hu
A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben - tudhattuk meg a MATE közleményéből.

A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletében az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze tartási és takarmányozási szempontból, elsőként a Hubertus Agráripari Bt. hizlalótelepén, majd húsminőségük alapján a Hubertus pásztói húsfeldolgozójában. A kutatók elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen húsminőséget és ízvilágot produkál a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülmények között.

Prof. Dr. Horn Péter akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem örökös rector emeritusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja korábbi tapasztalataira alapozva karolta fel a Murrey Grey fajtát Magyarországon. Az akadémikus hangsúlyozta, hogy a húsmarhatenyésztés világszerte a klímaváltozás problémájával küzd, erre reagált a hazai szakma ezzel a kutatással.

Úgy gondoltuk, hogy a Murrey Grey - amely Ausztrália legmelegebb vidékéről származik - egyfajta alternatívája lehet az Aberdeen Angusnak

- tette hozzá Prof. Dr. Horn Péter.

A kutatások - amelyeknek egy részét a MATE Kaposvári Campus laboratóriumaiban végezték - beigazolták a szakemberek várakozásait, hiszen kiderült, hogy a két fajta között csupán a színében mutatkozik markáns eltérés. Prof. Dr. Stefler József, a MATE Kaposvári Campus professzor emeritusa, a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesületének elnöke elmagyarázta, hogy az Aberdeen Angus vörös és fekete színe miatt kevésbé hőtűrő, tehát akár 5-10 fokkal is jobban felmelegszik, mint a Murrey Grey, amely szürke, ezüstös külsővel rendelkezik. Ennek köszönhetően a nagy melegben a Murrey Grey fajta esetében körülbelül 10%-kal jobb lesz a borjak súlygyarapodása, ami 200 nap alatt legalább 20 kilót jelent.

A projekt zárásaként a tányérokon is párbajozott az Aberdeen Angus és Murrey Grey, melyek húsából kiváló steak készült. A különbséget még a szakértői ízlelőbimbók is nehezen találták.

Én megkóstoltam mindkettőt és nem érzékelek eltérést a két a hús között. Pontosan ez a jó eredmény. Az angusból készülnek ugyanis a legkiválóbb steakek, de ahogy ez a vakkóstolás is bizonyítja, a Murrey Grey húsának ugyanakkora a gasztronómiai értéke

- mutatott rá Michalecz András tenyésztő, aki mindkét húsmarhafajtát tartja.

Bár a Murrey Grey kiváló alternatívája az Aberdeen Angusnak, a szakemberek szerint rövid távon biztosan nem váltja le az Angust, amely a világ vezető húsmarhafajtája. Természetes keresztezéssel azonban a vörös és fekete mellett idővel megjelenhet a szürke angus.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?