Folyamatos fejlesztéssel lehet csak versenyképesnek maradni - Gazdaportré: Migallo Farm Kft.

Folyamatos fejlesztéssel lehet csak versenyképesnek maradni - Gazdaportré: Migallo Farm Kft.

agrarszektor.hu
Számítógépes vezérléssel ellátott, hűtött-fűtött ólakban nevelik a pulykákat a Migallo Farm Kft.-nél, az állatokat az egyik nagy hazai integrátor veszi át tőlük. A cég ügyvezetője, Miklós István Zoltán a nehézségek ellenére fejlesztésekben gondolkodik, mert szerinte ez még mindig könnyebb út, mint valami egészen újba fogni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A baromfihús-ágazat az évtized elejét jellemző kedvező konjunktúrát követően fordulóponthoz érkezett, lassabb növekedés, nagyobb verseny, növekvő kockázat és volatilitás jellemzi. A globális húsfogyasztás is lassuló dinamikát mutat, a legnagyobb növekedés a fejlődő régiókban várható. A hazai baromfihús-fogyasztás az elmúlt 15 évben közel duplájára nőt (jelenleg 21 kg/fő/év), míg a pulykáé közel felére csökkent (jelenleg 4 kg/fő/év).

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A baromfihús szegmensen belül a pulykahúsnak korlátozott a hazai és exportpiacokon való növelési lehetősége, alacsony a tudatos vásárlás aránya. Míg a brojler jellemzően a pulyka helyettesítő termékeként funkcionál, és a legtöbb piacon olcsóbb, addig a prémium keresletet a kacsa és liba dominálja. A hazai termelés közel egy évtizede stagnál, jelenleg a teljes EU-s pulykatermelés 4,7 százalékát adjuk. A hazai termékpálya jelenleg erősen koncentrált és integrált, nagyságrendileg 1500 tartási helyen hizlalnak pulykát, ezek negyede nagy létszámú. Két nagy integrátor (Gallicoop és Gallfood) fedi le a teljes vágópulyka-termelés és -vágás kétharmadát.

Forrás: Takarékbank

Az ágazatról a Szentesen pulykaneveléssel foglalkozó vállalkozás, a Migallo Farm Kft. ügyvezetőjével, Miklós István Zoltánnal beszélgettünk. Mint mondja, nehéz év volt a tavalyi az ő életükben is, mégis folyamatos fejlesztésekben gondolkozik, és optimistán tekint a következő időszak elé. A hazai baromfiágazatot sem kímélték a kihívások az elmúlt időszakban.

Miért éppen az pulykatenyésztésre esett a választása?

Mielőtt a családi gazdálkodásba belevágtunk volna, egy pulykatelepen dolgoztam, ahol megtetszett az állattartás, így igyekeztem mindent elsajátítani már ekkor a pulykahizlalással kapcsolatban. Hosszú évek alatt sikerült is egy jól működő gazdaságot felépítenünk, melyet folyamatosan próbálunk fejleszteni. Az elmúlt nehéz időszak minket is próbára tett, de úgy gondoltuk, hogy egy újabb tevékenységbe kezdeni nagyobb rizikó lehet, mint a jelenlegit fenntartani és fejleszteni.

Mikor vágtak bele a gazdálkodásba, és milyen technológiával?

A gazdálkodást 35 évvel ezelőtt kezdtem, akkor még fóliasátorban neveltük a pulykákat. Majd hosszú évek beruházásait és fejlesztéseit követően most már hűthető-fűthető ólakban tartjuk az állatokat. Ahogy az imént említettem, a versenyképes működéséhez elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés és beruházás, ezért öt évvel ezelőtt megvásároltam az Árpád-Agrár Zrt. felsőréti telephelyét. A telephelyen 2020-ban fejeztük be a beruházást, amelynek következtében a hatból négy pulykanevelő ólat a kor előírásainak megfelelően modernizáltunk. Ez egyebek mellett a hőszigetelést és az energiahatékonyságot érintette. Az állatok ellátása ma már teljes egészében számítógépes vezérléssel történik.

A hazai pulykahúsfogyasztás évek óta csökkenő tendenciát mutat. Hogy jellemezné a hazai piacot, és hol lehetnek a kitörési pontok?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem igazán érzékeljük a hazai pulykahúsfogyasztás csökkenését. Ez nagy valószínűséggel a Gallicoop Zrt.-vel kötött integrációs szerződésünknek is köszönhető, mivel így a betelepített egyedeket a nevelési idő elteltével mind elszállítják. Mindazonáltal kitörési pont lehetne, ha a köztudatában erősebb nyoma lenne a hazai nevelésnek, az ellenőrzött keretek között folyó takarmányozásnak és pulykahúsfogyasztás promotálásának.

Forrás: Takarékbank

Termelési szerkezetében mekkora arányt képvisel a hazai és a külföldi értékesítés? Az export tekintetében látnak-e még fejlődési lehetőséget?

Családi gazdaságunk teljes egészében belföldre értékesít, az előbb említett integrációs szerződés köt is minket ebben. Emiatt külföldi piacra nem is tervezzük az értékesítést.

Mennyiben segíti, illetve ösztönzi üzleti tevékenységüket a finanszírozó bank szerepvállalása? Hogyan vélekednek az üzem kilátásairól? Terveznek-e beruházást?

A banki hozzájárulás nagymértékben segíti az üzleti tevékenységünket, a beruházások finanszírozása saját erőből sajnos a jelenlegi helyzetben nem valósulhatott volna meg. A közeljövőben ismét számítunk a Takarékbank segítségére és szakmai felkészültségére, mivel a már említett felsőréti telephelyünket teljes mértékben az európai uniós előírásoknak megfelelően szeretnénk a jövőben üzemeltetni. Ehhez a még felújításra váró két ólat szeretnénk modernizálni, hűtés-fűtés, valamint takarmányozás tekintetében. Ezek megvalósulásával már az egész telephelyünk a jelenkor technológiai elvárásainak megfelelően tud majd működni, és nem utolsósorban állategészségügyi szempontból is kimondottan korszerű telepet tudunk majd üzemeltetni. A beruházások következtében kapacitásunk is bővülne, köszönhetően a nagyobb súlyra hizlalásnak.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2021 című kiadványában jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13