Itt a figyelmeztetés: bármikor beüthet a baj, ezen múlhat az állatok sorsa

Itt a figyelmeztetés: bármikor beüthet a baj, ezen múlhat az állatok sorsa

agrarszektor.hu
Bár még majdnem nyári időnk van így ősz elején, nem árt már most végiggondolni, hogy állatainknak mire lehet szüksége az időjárás megváltozásával. A hideg ugyanis lehet, hogy hirtelen érkezik, és ha tartós marad, gyakran okoz nemkívánatos súlycsökkenést a ridegtartásban lévő lovaknál. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok lónál gyakori a szezonális fogyás a hidegebb téli hónapokban különböző okok miatt

- mondja Carey Williams, PhD, a New Jersey-i Rutgers Egyetem professzora, aki több, mint húsz éve egyben a lótáplálkozás specialistája is. A hideg időjárás okozta fogyásért a két fő felelős a füves legelőről a szénára való áttérés, valamint a lovak megnövekedett energiafelhasználása, hogy melegen tartsák szervezetüket a hideg időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az emberhez hasonlóan a lovak is melegvérűek, belső testhőmérsékletük szűk határokon, vagyis a thermoneutrális zónán belül marad - írja a NAK. Amikor maghőmérsékletük az alsó kritikus hőmérséklet (LCT) alá esik, a lovaknak több hőt kell termelniük - például remegéssel -, hogy belső hőmérsékletüket stabilan tartsák.

Ha hidegebb van, akkor a lovaknak több kalóriára/energiára van szükségük a testhőmérséklet fenntartásához, és nagy valószínűséggel többet kell enniük

- mondja Shannon Pratt-Phillips, PhD, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Állattudományi Tanszékének lótakarmányozási és élettani professzora. Természetesen, ha nem esznek eleget, fogyni kezdenek." Ezért a lótulajdonosoknak ébernek kell lenniük, és folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a kint tartott lovak testének állapotát és súlyát, ami kihívást jelenthet, a vastagabb téli kültakaró miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Adjunk kiváló minőségű takarmányt!

A hideg időben megnövekedett energiafelhasználás fedezése érdekében fő szabály, hogy 18 Fahrenheit foknál hidegebb időben fokonként 2%-kal nő az energiaszükséglet - mondja Williams. Ez általában körülbelül 2-4 font extra szénát jelent egy átlagos ló számára. Itthoni viszonyok közt ez azt jelenti, hogy mínusz 8 C° alatt jobban oda kell figyelni, és átlagosan 0,9-1,8kg-al több jó minőségű szénát kell adni hőmérséklettől függően. A nagyobb energiaigényű lovaknak (fiatalok és növekedésben lévő állatok, munkalovak, vemhes vagy szoptatós kancák és idősebb lovak) több kalóriára van szükségük a hidegebb hónapokban.

Általában a szálastakarmány (fű vagy széna, de jelen esetben a széna) az ideális fűtőanyag, amely segít a lovaknak a maghőmérsékletüket a kívánatos zónán belül tartani. A széna magas rosttartalmú, ezért a ló vastagbelében a mikrobáknak fermentálniuk kell azt, hogy illékony zsírsavak képződjenek, amelyeket a ló energiaként felhasználhat - mondja Pratt-Phillips. A folyamat hőt is termel, amelyet a ló felhasználhat testhőmérséklete fenntartásra." Így segít a jó minőségű, magas rosttartalmú takarmány a több hő megtermelésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontoljuk meg tartósított takarmány etetését!

Télen a lovak a megszokott napirendtől eltérően vagy rövidebb időre lehetnek kinn, és a legelő minősége is leromolhat az Egyesült Államok legtöbb területén. Ezért a széna és tartósított takarmányok használata előtérbe kerülhet. Mind Williams, mind Pratt-Phillips azt javasolja, hogy hideg időben kiegészítésként adjunk szénát, szénapelyvát, pelletet, akár lucernapelletet is. Más alternatív rostforrások, beleértve az áztatott répaszeleteket is, etethetők a ló szokásos szénaadagja mellett kiegészítéseként, és általánosan javíthatják a takarmányminőséget, különösen azokon a területeken, ahol nehéz beszerezni és tárolni a jó minőségű takarmányt. A gazdát segítik a többletenergia kiszámításában a pelletált takarmányokon található tápanyag információk. Alapszabály, hogy mindig gondoskodjunk friss, tiszta ivóvízről, de száraz, magas rosttartalmú takarmány etetésekor még nagyobb figyelmet kell fordítani az állat megfelelő vízfogyasztására.

Szükség esetén adjunk extra zsírforrást, például rizskorpát!

Néhány állattartónak csak 2-4 fonttal több jó minőségű szénát/takarmányt kell etetnie hidegebb időben. Ha a lovak mégsem tudják így megőrizni súlyukat, azt javasolja, hogy 1-2 font (0,45-0,9 kg) rizskorpát adjunk a napi étrendjükhöz. A rizskorpa kiváló kiegészítője a szénának, különösen azoknak a lovaknak, amelyek nem esznek elég szénát, és további energiaforrásra van szükségük (pl. idősebb lovak). A rizskorpa nemcsak magas zsírtartalmú, hanem gyorsan emészthető rostokat is tartalmaz, ráadásul nagyon ízletes is, és szinte minden takarmányboltban elérhető. A rizskorpa segíti a lovat a kondíció és a súly megtartásában, és a kukoricával ellentétben nem teszi hiperaktívvá vagy túlzottan energikussá, cukor- és keményítőtartalma ugyanis alacsonyabb. Mivel azonban a rizskorpa gyorsan emésztődik a vékonybélben, nem rendelkezik ugyanazzal a minőségű hőtermelési tulajdonsággal, mint a takarmány vastagbélben végzett fermentációs folyamata.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyensúlyozza ki a vitamin- és ásványianyag-bevitelt!

Ne feledje, hogy a gyengébb minőségű széna bizonyos tápanyagokból kevesebbet tartalmazhat, különösen vitaminokból és ásványi anyagokból. Bár a legelőfű gazdag E-vitaminban és béta-karotinban (ami az A-vitamin előfutára), a széna vitaminszintje idővel csökkenni kezd, és néhány hónapos tárolás után túl alacsony lehet. Ezért kell a lovaknak vitaminos kiegészítőket adni. Ő és Williams azt javasolják, hogy ennek ellensúlyozására etessünk étrendkiegészítőt, koncentrátumot (balancer pellet) vagy használjunk vitamin- és ásványianyag-kiegészítőt. A takarmánykiegészítők azért jók, mert a lovak továbbra is élhetnek a megszokott szálastakarmányon, és csak körülbelül napi 1 font (0,45kg) extra takarmányt kell pótlólagosan adagolni (súlyuktól és a gyártó ajánlásaitól függően). Ezek a pelletek nagyon alacsony kalóriatartalmúak, de magas a koncentrált fehérje, vitamin- és ásványianyag- tartalmuk, amelyek szépen kiegyensúlyozzák a gyenge minőségű takarmányt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyéb szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni

Fontos más tényezőket is megvizsgálni, például az életkort és a tartási gyakorlatot, mielőtt bármilyen ridegen tartott állat étrendjét megváltoztatjuk. Az idősebb lovak szervezetének több erőfeszítésbe kerül a normál súly fenntartása, mint fiatalabb társaiknak, mivel a hőszabályozási képesség az életkorral csökken. Ráadásul ők nehezebben rágják és emésztik meg a takarmányt. Az idős lovak kondícióját tekintve tehát előnyös lehet télen többlet zsírforrás, például rizskorpa etetése.

Nagyon hideg, illetve párás és hideg időben védjük kültérre való téli takaróval a lovakat, de ha van lehetőségük behúzódni olyan helyre, ami víz- és szélálló, az jelentősen csökkentheti a normál testhőmérséklet fenntartásához szükséges energiafelhasználást. Különösen fontos takarózni, vagy beállót biztosítani olyan lovak részére, amelyeket valamilyen okból meg kell nyírni a hidegebb hónapokban, hogy segítsük a hatékonyabb hőszabályozást. Ilyenkor viszont először is jól meg kell gondolni a nyírással járó előnyöket és hátrányokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?