Ez nem fest jól: még kevesebb halat ehetnek a magyarok a jövőben?

Ez nem fest jól: még kevesebb halat ehetnek a magyarok a jövőben?

agrarszektor.hu
A magyar halgazdaságok súlyos válsággal néznek szembe, ami a hazai haltenyésztés jövőjét veszélyezteti. A DW magyar halas körképe rávilágít az ágazat problémáira, köztük a támogatások hiányára, a klímaváltozás hatásaira és az infrastruktúra elavultságára. Mindez nemcsak a félvállalat csökkenéséhez, de környezetvédelmi szempontból is aggasztó következményekhez vezethet.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A hazai halgazdaságok egyik legnagyobb problémája a támogatások elérhetősége. A halas gazdák arról számolnak be, hogy a magyar állami támogatásokhoz nem jutnak hozzá, az uniós halászati alapból pedig alig részesülnek. Ennek oka, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a hal nem minősül állatnak, a halastó pedig nem számít termőföldnek. Ez a jogi helyzet jelentősen korlátozza a szektor fejlődési lehetőségeit. A klímaváltozás hatásai további kihívások elé állítják az ágazatot. A szélsőséges időjárási viszonyok, a vízhiány és a hőmérséklet-ingadozások mind befolyásolják a halak életkörülményeit és a tenyésztés sikerességét. Emellett az infrastruktúra állapota is aggasztó: a többségében százéves múltra visszatekintő halastavak lassan tönkremennek és eliszaposodnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a halgazdaságok fenntartása nemcsak gazdasági, hanem természet- és környezetvédelmi szempontból is kulcsfontosságú. A halastavak fontos élőhelyet biztosítanak számos növény- és állatfajnak, emellett szerepet játszanak a vízgazdálkodásban is. Az egészséges táplálkozás szempontjából lényeges lenne a halfogyasztás növelése. Egy szakértő kihangsúlyozta, hogy a hal sokkal egészségesebb, mint más húsfélék, azonban a támogatások hiánya és az ebből fakadó áremelkedés miatt a magyar halak egyre drágábbak lesznek, ami tovább csökkenti a fogyasztást. A jelenlegi helyzet azt eredményezi, hogy a félig-meddig továbbra is szezonális marad, főként a karácsonyi időszakra korlátozódik. Az ágazat szereplői szerint, ha sikerülne csökkenteni az árakat, valószínűleg többen és gyakrabban fogyasztanának halat az év során.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?