2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

A turistákat okolják: Belgiumban is megjelent a sertéspestis

Belgiumban is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP), mivel a közelmúltban két vaddisznóban is azonosították a vírust. A hatóságok szerint az országon átutazó turisták elhagyott élelmiszereivel terjedt el a betegség.
 
 

A belga élelmiszerbiztonsági hivatal a napokban erősítette meg azt a hírt, miszerint két, afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak az ország déli, francia határhoz közeli részén - írja a www.fwi.co.uk. A hatóság szerint az országon átutazó turisták elhagyott élelmiszereivel terjedhetett el a vírus, és fertőzhette meg a két állatot. 

Az afrikai sertéspestis is központi téma lesz az év egyik legnagyobb agráreseményének számító, kétnapos Agrárszektor Konferencián november 28-29-én Siófokon. Szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei, szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A belga sertéstermelői érdekképviselet felhívta a gazdák figyelmét, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket, a belga élelmiszer-ügynökség pedig rendkívüli ülést tartott a napokban azzal kapcsolatban, milyen intézkedésekre van szükség a betegség terjedésének megakadályozásához. Ehhez kapcsolódóan helyszíni megfigyeléseket végeznek majd a betegséget hordozó vaddisznók felderítésére, illetve vadászati korlátozásokat hoznak és fokozottan felügyelik az állatállományt.

Mit kell tudni az afrikai sertéspestisről?
Az afrikai sertéspestis semmilyen módon nem veszélyezteti az embereket, ugyanakkor komoly társadalmi és gazdasági hatása lehet. A fertőzött sertéseknek ugyanis 100 százalékos a halálozási aránya, jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre kezelés vagy oltóanyag az ASP ellen. A betegség megelőzésének egyetlen módja a gazdaságok magas szintű biológiai biztonságának fenntartása, a lehetséges kitörések gyors és hatékony kezelése az állatok mozgásának, illetve a sertéshús termékek szállításának korlátozása, valamint az esetlegesen fertőzött állatok elpusztítása. A fertőzést leginkább a vaddisznók terjesztik, de kullancsokkal, az állatok közötti közvetlen kapcsolattal, fertőzött élelmiszerekkel és takarmánnyal is gyorsan terjedhet.

 

Közben Stephane Travert francia mezőgazdasági miniszter óvintézkedések meghozatalára szólította fel az ottani termelőket, hogy megakadályozzák a betegség átterjedését Franciaországba. Ezzel egyidőben az Egyesült Királyságban is növelték az importtermékek ellenőrzését és felhívták a brit sertéstenyésztők figyelmét a megfelelő védekezési intézkedésekre.

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, Magyarországon áprilisban mutatták ki először az ASP vírusát vaddisznóban, és rövid időn belül több afrikai sertéspestis miatt elpusztult vaddisznót is találtak. Az első fertőzött vaddisznók mindegyike Heves megyében pusztult el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!