2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Állat

Egyre nagyobb a baj! - Újabb pestises vaddisznókat találtak

Újabb három elhullott vaddisznóból származó mintában mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) fertőzöttséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Rövid időn belül így már ötre emelkedett az ASP miatt elpusztult és megtalált állatok száma. Az ASP-re hivatkozva egyre több ország tiltja ki a magyar sertéshúst.
 
 

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki, ezúttal három elhullott vaddisznóból származó mintában - írja közleményében a hatóság. Ezzel az esettel már ötre nőtt azoknak a vaddisznóknak a száma, amelyekben azonosították a kórokozót. A most megtalált állatok mind egy helyszínről, a Heves megye Pálosvörösmart település közeléből származnak, amely az eddigi ASP esetektől körülbelül 2,5 km-re, a különösen ellenőrzött területen belül található. A laboratóriumi vizsgálatok május 1-jén igazolták, hogy a három állat ASP fertőzés következtében hullott el.

Ahogy azt agrárszektor.hu már korábban megírta, április 21-én szintén Heves megyében bukkantak az első afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra Magyarországon. A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, a vírus azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.


A Nébih tájékoztatása szerint a korábban elrendelt intézkedéseken túl újabb korlátozások bevezetésére továbbra sincs szükség. Ugxanakkor felülvizsgálják az ország egyes területeinek ASP kockázati besorolását.

Az ASP-vel fertőzött vaddisznótetemekre hivatkozva Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket. Korábban már Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu