2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Állat

Egyre több gazda vásárol új tenyészbikát: előretörtek a francia fajták

Kiemelkedően sikeresnek bizonyult a húshasznú tenyészbika használathoz bevezetett de minimis támogatási opció. Azóta majdnem ezer magyar tenyésztő vásárolt közel 1300 tenyészbikát. A legnépszerűbbek a francia fajták voltak, amelyek az összes megvásárolt tenyészbikák 69%-át adták.
 
 

Nagyjából fél évvel ezelőtt jelentette be az Agrárminisztérium, hogy megvalósul a húshasznú tenyészbika használathoz régóta tervezett de minimis támogatás. A hír augusztus végén látott napvilágot, és szinte azonnal felrobbantotta a tenyészbika-piacot, olvasható a NAK oldalán. Az érdekelt gazdák pedig szeptembertől már be is adhatták kérelmüket az Államkincstár részére, melyhez csatolni kellett a tenyészbikákról szóló igazolást, miszerint a vásárolt portéka hivatalosan elismert apaállat.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A megadott feltételeknek összesen 1238 tenyészbika felelt meg, a francia fajták jelentős szeletet szakítottak ki a „tortából”. Az államnak a támogatás első felvonásának lezárulásával két célja is megvalósulhatott. Először is sokan döntöttek úgy, hogy kicserélik tenyészállatukat, ezzel új vérvonalat hozva állományukba, mely növeli a genetikai variabilitást, ez pedig jótékony termelési hatásokat prognosztizál a szakmai vélemények alapján. A második cél megvalósulása még ennél is fontosabb a hazai húsmarhatenyésztés számára, ugyanis rengeteg termelő jutott a támogatás segítségével minőségi, teljesítményvizsgálattal rendelkező tenyészbikához, melyet azelőtt nem biztos, hogy könnyen tudott megfinanszírozni. A hazánkban üzemi, vagy központi teljesítményvizsgálatban tesztelt bikák ára 800 ezer és másfél millió forint között mozog, amihez óriási segítséget nyújtott a mintegy 700 ezer forintos állami támogatás.

Kép forrása: NAK

Az állam által nyújtott segítség mellé természetesen a szakmai szervezeteknek is fel kell sorakozni. Míg az állam a finanszírozást könnyíti, addig a tenyésztő egyesületeknek szakmai segítséget kell nyújtani minél szélesebb körben. Már évek óta szólnak a hírek a minősített tenyészbikák használatának előnyeiről, mégis kevés olyan cikket találni, mely a teljesítményvizsgálatról és a minősítésről szól. Annyi azonban bizonyos, hogy a teljesítményvizsgálati módszerekkel és a tenyészértékbecsléssel ellenőrzött, minősített tenyészbikák egy populáció plusz varienseként kerülnek köztenyésztésbe, vagyis az utánuk született utódok szelekciója nagyobb genetikai előrehaladást eredményez hosszú távon, mint az ellenőrizetlen teljesítményű értékmérőkkel fedezgető bikák ivadékai után végzett kiválogatás.

Az állam pénzbeli, és az egyesületek szakmabeli támogatása pedig egyértelműen azért került bevezetésre, hogy a genetikai előrehaladás a szelekció során nagyobb legyen, ezzel minőségi javulást hozva a hazai állattenyésztésbe és áruelőállításba. Enélkül Magyarország lemarad a minőségi húsmarhatartásért folytatott versenyben, ami hamar piacvesztéshez vezethet. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu