Elárulta titkát a baranyai állattenyésztő: ezért adnak nagyon sok tejet a tehenei

Elárulta titkát a baranyai állattenyésztő: ezért adnak nagyon sok tejet a tehenei

agrarszektor.hu
A nagy, ipari üzemekkel ellentétben nálunk az a jó, hogy mi egyedileg is ki tudunk emelni jószágokat, és egyedi problémákkal is tudunk foglalkozni - mondta Zvekán Szandra, a Borjádi Zrt. tehenészeti telepének állattenyésztési ágazatvezetője és telepvezetője. A telepvezető kiemelte, hogy az állatok a jó bánásmódért cserébe hosszú, hasznos élettartammal jutalmazzák meg a tenyésztőket, így nekik például több olyan tehenük is van, aki több mint 100 ezer kilónyi tejet produkált már, és még mindig termelésben van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Borjádi Zrt. tehenészeti telepén minden évben fejlesztünk valamit, legutoljára az ATK-s pályázat megvalósításának álltunk neki - árulta el Zvekán Szandra, a vállalat állattenyésztési ágazatvezetője és telepvezetője, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év állattenyésztője" kategória egyik jelöltje volt. A szakember hozzátette, ebben több kisebb projekt is helyt kapott, példaként említve a silótér építését, a termelőistálló tetejének és a trágyahúzó rendszernek korszerűsítését, valamint takarmánytoló robot, hurkatöltőgép és új etetőkocsi beszerzését is. Ahogy Zvekán Szandra fogalmazott, jelenleg az a cél, hogy tartani tudják az 500 példányos tehénlétszámot, igaz, a fejőház kapacitása miatt ezt nem tudják bővíteni. Emellett szeretnék stabilizálni a vemhes üszők értékesítését, hogy egy évig 2-4 kamionnyi állatot tudjon értékesíteni, illetve azt is szeretnék biztosítani, hogy egészségesen selejtezhesse le az állományt.

Szerencsés vagyok, mert nekem a munkám az a hobbim is. Mert nekem mindenem a telep meg a tehenek, és meg is hálálják ezt. Az a jó az állattenyésztésben és a tehenészeti telepben, hogy az ember napi visszajelzést kap, mind a termékenyítés, mind a tejmennyiség terén. Minden napra van valami új motiváció, vagy új kihívás, hiszen bármi történhet, amit azonnal meg kell oldani

- jelentette ki Zvekán Szandra.

A szakember elárulta, hogy a telep Baranya megyében az első három helyezett között van a havi lefejések tekintetében, a fejési átlaguk pedig 37-39,5 kg között mozog, amit szeretnének tartani. Zvekán Szandra nem szeretné kizsákmányolni a teheneket, akik a jó bánásmódért cserébe hosszú, hasznos élettartammal jutalmazzák meg a tenyésztőket. A szakember büszkén jelentette, hogy 12 db aranytörzskönyvük van már, amelyet a 100 ezer kilós tejtermelést produkáló szarvasmarháknak ítélnek oda, és ezen jószágok közül több még ma is termelésben van.

A nagy, ipari üzemekkel ellentétben nálunk az a jó, hogy mi egyedileg is ki tudunk emelni jószágokat, és egyedi problémákkal is tudunk foglalkozni

- tette hozzá Zvekán Szandra.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?