2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Állat

Imádja a játéktermi játékokat ez a négy disznó, de nemcsak nézni szokták őket

Nemcsak hogy képesek a játéktermi játékokhoz hasonló egyszerűbb, joystickalapú rendszerek irányítására a disznók, de még élvezik is a játékot, állapították meg négy állatot vizsgálva amerikai kutatók.
 
 

A Frontiers in Psychology szaklapban közölt, a BBC által szemlézett tanulmány szerint óriási dolog, hogy a négy disznó – Hamlet, Omelette, Ebony and Ivory – egyáltalán képes volt felismerni a kapcsolatot az orrukkal irányított joystickkar, illetve a képernyőn mozgó kurzor között - írja a Telex. A játékban egyébként a kurzort kellett eljuttatniuk a falig; ha ez sikerült, akkor jutalomfalattal díjazták őket. Csakhogy a kutatók azt vették észre, hogy az állatok azután is előszeretettel folytatták a játékot, hogy a jutalmat adagoló gép elromlott, pusztán az őket figyelő tudósok biztatása, kedves szavai is elég motivációnak bizonyultak.

A megfigyelés közben ráadásul azt is megállapították, hogy az egyes sertésfajok játéktudása között is van különbség. A két Yorkshire sertés, Hamlet és Omelette közül még az ügyesebb előbbi is csak az esetek felében volt sikeres a játékban, a kisebb méretű Panepinto fajtához tartozó Ivory viszont 76 százalékban hajtotta végre jól a feladatot. Igaz, társa, Ebony csak 34 százalékban járt sikerrel.

A tanulmány szerint biztosan megállapítható, hogy nem véletlenszerűen történtek a dolgok, a disznók a feladat megértése után tudatosan próbálták meg irányítani a játékot. „Persze nem Minecrafttal játszanak, de az, hogy úgy tudnak szándékosan alakítani egy helyzetet, hogy a végén megkapják a jutalmat, nem meglepő” – idézi a BBC Kate Daniels állattenyésztőt, aki szerint ez mindenki számára ismert tény lehetett, aki dolgozott már sertésekkel.

A cikk megjegyzi, hogy a hasonló játékkísérletek során a szembefordítható hüvelykujj óriási előnyt jelenthet a részt vevő állat számára, így nem meglepő, hogy például majmok és csimpánzok sokkal jobb eredményeket értek el, mint a disznók.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu