2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Állat

Itt a böfimaszk teheneknek: de miért van erre szükség?

Sokan nem is gondolnák, de a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb iparág, amely nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. És bár a nagyüzemi állattartás energiaigénye, valamint az állatok és a hús fuvarozása is hozzájárulnak a károsanyagok kibocsátásához, szintén komoly szennyező tényező a tehénböfögés. Erre próbál most megoldást találni egy startup, amely böfimaszkot fejlesztett ki a marháknak.
 
 

A tehenek és más kérődző állatok metánt böfögnek, ami a szén-dioxidnál is jobban hozzájárul az üvegházhatáshoz - írja az Index. A marhaböfi pedig tényleg nagyon durva szennyező, és az ENSZ adatai szerint ez felelős a globális károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért. 

Kép forrása: zelp.co
Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Egy brit cég meglepő ötlettel rukkolt elő, azt remélik ugyanis, hogy ha sok pénzt fizetnek nekik a világ marhatenyésztői, akkor megoldható lenne a tehénbüfi által okozott súlyos probléma. A Zelp nevű startup most előállt egy olyan maszkkal, amely képes átalakítani a tehenek káros böfögését. Mindez úgy történik, hogy a maszk felfogja a marhák orrán távozó böfögést, és vízzé, valamint széndioxiddá alakítja a benne lévő metánt. Egyelőre még tesztelik ezt a technológiát, de a Zelp vezetője azt reméli, jövőre már árulhatják is a böfimaszkokat. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!