2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Állat

Itt az első nagy lépés az import szójadara kiváltására!

Az állattartás nehezen pótolható fehérjeforrása a döntően Észak- és Dél-Amerikából érkező, a vegyszeres gyomirtással szemben ellenállóvá tett, génmódosított szója. Eközben itthon is az orrunk előtt volt egy magas fehérjetartalmú mag – épp csak a feldolgozási technológiáján kellett módosítani.
 
 

Egész Európában kialakulóban van egy tudatos, egyre szélesedő vásárlói kör, amely igényli a biztonságos, európai eredetű, GMO-mentes élelmiszereket. Ehhez azonban megfelelő takarmányfehérjére is szükség van. Magyarország évente 600 ezer tonna importból származó, döntően GMO-s szójadarát  és mintegy 200 ezer tonna szójababot használ fel a takarmányipar fehérjeszükségletének kielégítésére, ebből pillanatnyilag 150-180 ezer tonna GMO-mentes bab származik hazai forrásból. Illetve ennyi sem, mivel a megtermelt szójabab oroszlánrészét azonnal exportáljuk.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A Bunge Zrt. legújabb önerős beruházása ezen a helyzeten kíván változtatni, mégpedig egy hazai előállítású, stabilan elérhető alapanyag, a napraforgódara továbbfeldolgozásán keresztül. A napokban adták át ugyanis a martfűi növényolajgyár Sunpro üzemét. A beruházás célja az volt, hogy egy szabadalmaztatott eljárás keretében olyan magas fehérjetartalmú és héjtöredékmentes napraforgódarát hozzanak létre, amely minőségében és árában is versenyképes lehet az amerikai szójával. Az eljárás csak fizikai feldolgozást jelent, vegyszeres beavatkozásra nem kerül sor.

Stratégiánk, hogy standard tömegtermékek helyett magas hozzáadott értékű termékeket állítsunk elő, ennek érdekében évről évre újabb beruházásokat hajtunk végre. Magyarországi árbevételünk 65%-a (mintegy 70 Mrd Ft) származik exportból

- mondja Wojciech Jachimczyk, a Bunge Zrt vezérigazgatója.

A Bunge Zrt. martfűi üzemében döntő mértékben hazai alapanyagból dolgoznak, több mint 2000 termelővel állnak közvetlen szerződéses kapcsolatban. A hazai, 1,8-2 millió tonnás napraforgótermés egy jelentős hányadát itt dolgozzák fel. A beruházással nem nő az átvett napraforgómag mennyisége, hanem az eddigi volumen egy részét dolgozzák fel értékesebb takarmány-alapanyaggá.

A sertéshizlalás nem nélkülözheti a jó minőségű fehérjeforrást

Magyarország a legtöbb mezőgazdasági termék esetén exportőr, kivételt képeznek ez alól a magas fehérjetartalmú takarmánydarák (főként szójadara). Napraforgómagból viszont bőséges mennyiség áll itthon is rendelkezésre. A dara tulajdonképpen a napraforgóolaj-gyártás melléktermékeként keletkezik – mindkettőre nagy szükség van a régiónkban. A szójával éppen az az egyik probléma, hogy csak a darájára van igazán szükségünk, az olaja kevésbé találja meg a vásárlóit Európában. Akkor vajon miért nem használtuk fel eddig is nagyobb mennyiségben a napraforgódarát takarmányozásra? – vetődhet fel a kérdés a laikusokban. Azért, mert az extrahálás során keletkező napraforgóhéj-szilánkok sérthetik az állat bélhártyáját, ezért bár fontos fehérjeforrás, csak kisebb mennyiségben volt etethető.

A SunPro olyan szabadalmaztatott eljárás és védjegy, melynek segítségével ebből az alapanyagból takarmányozási szempontból értékesebb termékcsaládot állítunk elő. A végtermék magas fehérjetartalmú és alacsony rosttartalmú takarmány lesz

 – magyarázza a cég vezetője.

Az üzem látképe Martfűn

A beruházás értéke mintegy 32 millió dollár (cc. 9 milliárd forint), 21 új munkahely teremtésével. A termelés már elkezdődött, első lépésben több mint 100 ezer tonna anyagot dolgoznak fel, és az üzem kapacitásai lehetővé teszik, hogy a későbbiekben a Sunpro termékcsalád kibocsátása tovább növekedjen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu