Makro adatok a gazda szemével - Állati nagy meglepetés a legfrissebb külkereskedelmi adatokban

Makro adatok a gazda szemével - "Állati" nagy meglepetés a legfrissebb külkereskedelmi adatokban

Takarék Agrár24
A héten megjelent bejegyzésünkhöz hasonlóan ("Makro adatok a gazda szemével: Meglepetés csak első látásra - Növényi termékek külkereskedelme") az állati termékek legfrissebb (májusi) külkereskedelmi adatait is megvizsgáltuk. Ebben kirajzolódni egy látszik egy kifejezetten érdekes trend. Előre bocsájtjuk, nem a baromfin lesz a fókusz, hanem annak négylábú húsfehérje alternatíváján, a sertésen!

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A három legfőbb állatfaj tekintetében (baromfi, marha, sertés) külkereskedelmünk idén az elmúlt 5 év (2015 és 2019 között) első öt havi átlagához képest 2,8 %-kal teljesített jobban. Ezen termékcsoportok importjában, ugyanezen időszakra vonatkozóan a sertésnél 18 %-os növekedést látunk az 5 éves átlaghoz képest, 2019. májushoz képest pedig 50 %-ot emelkedett a behozott mennyiség.

A szarvasmarha kiviteli ára a tavalyi szinten maradt, a sertésárak némi csökkenést mutatnak (ne felejtsük el, hogy a tavalyi árak kiemelkedően magasak voltak), a baromfi árak szintén a szezonnak megfelelően alakultak, az import árazásban is előbbi trendek érvényesültek.

Az elsődleges feldolgozáson átesett állati termékek (hús, máj stb.) külkereskedelmében nem meglepetés, hogy a baromfifélékből gyártott termékek kiviteli értéke- és mennyisége csökkent, ám májusban némi optimizmusra okot adó növekedést látunk. A behozatal számszaki adataiban is látszik az, melyet az AgrárTrend Indexünk eredményeiben már bemutattunk a baromfi termékek import trendjeiben.

A legnagyobb, számunka is meglepő értékeket a sertéshúsok behozatalában látjuk. Az elmúlt öt évben soha nem mérhettünk ennyire alacsony import mennyiséget. Az árak e tekintetben is csökkenő trendet mutatnak éven belül, azonban ismét csak visszautalnánk arra, hogy kifejezetten magas volt az év eleji bázis. Sertéshús mennyiségi exportunk viszont az öt éves átlaghoz képest 17 %-os növekedést mutat, kiviteli árakban ugyanaz a tendencia rajzolódik ki, mint az import esetében.

Előbbieket összegezve tehát a mostani adatokban a leginkább meglepő adatokat a sertés külkereskedelem mutatja. Míg az élősertés export növekedése mérsékelt, a behozatalban (évben belül csökkenő árak mellett) jelentős emelkedést látunk.

A darabolt sertéshúsból pedig 2020. májusában olyan alacsony behozatali mennyiségi értékeket mértünk, mint az elmúlt 5 év egy hónapjában sosem. Mélyebbre ásva az adatokban azt látjuk, hogy a legnagyobb növekedést a hízósertés behozatal mutatja:

 

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Mit látunk tehát? Nagyobb mértékben nő az élősertés behozatal, mint a kivitel. Ezen belül is az 50 kg-nál nagyobb egyedi súlyú (feltételezhetően hízósertés), tehát nem feltétlen a malacokat importáljuk. Emellett a sertéshús import az elmúlt 5 év legalacsonyabb mennyiségét mutatja, az exportunk pedig növekvő tendenciát mutat. Előbbiekből tehát az a tendencia kezd kirajzolódni, hogy a hazai sertésvágások érdemleges felfutása következhet, azaz végre feltöltésre kerülnek az elmúlt években felépült vágókapacitások, ami kifejezetten jótékony hatással lehet az ágazat teljesítményére!

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?