2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Állat

Makro adatok a gazda szemével – „Állati” nagy meglepetés a legfrissebb külkereskedelmi adatokban

A héten megjelent bejegyzésünkhöz hasonlóan ("Makro adatok a gazda szemével: Meglepetés csak első látásra – Növényi termékek külkereskedelme") az állati termékek legfrissebb (májusi) külkereskedelmi adatait is megvizsgáltuk. Ebben kirajzolódni egy látszik egy kifejezetten érdekes trend. Előre bocsájtjuk, nem a baromfin lesz a fókusz, hanem annak négylábú húsfehérje alternatíváján, a sertésen!
 
 

A három legfőbb állatfaj tekintetében (baromfi, marha, sertés) külkereskedelmünk idén az elmúlt 5 év (2015 és 2019 között) első öt havi átlagához képest 2,8 %-kal teljesített jobban. Ezen termékcsoportok importjában, ugyanezen időszakra vonatkozóan a sertésnél 18 %-os növekedést látunk az 5 éves átlaghoz képest, 2019. májushoz képest pedig 50 %-ot emelkedett a behozott mennyiség.

A szarvasmarha kiviteli ára a tavalyi szinten maradt, a sertésárak némi csökkenést mutatnak (ne felejtsük el, hogy a tavalyi árak kiemelkedően magasak voltak), a baromfi árak szintén a szezonnak megfelelően alakultak, az import árazásban is előbbi trendek érvényesültek.

Az elsődleges feldolgozáson átesett állati termékek (hús, máj stb.) külkereskedelmében nem meglepetés, hogy a baromfifélékből gyártott termékek kiviteli értéke- és mennyisége csökkent, ám májusban némi optimizmusra okot adó növekedést látunk. A behozatal számszaki adataiban is látszik az, melyet az AgrárTrend Indexünk eredményeiben már bemutattunk a baromfi termékek import trendjeiben.

A legnagyobb, számunka is meglepő értékeket a sertéshúsok behozatalában látjuk. Az elmúlt öt évben soha nem mérhettünk ennyire alacsony import mennyiséget. Az árak e tekintetben is csökkenő trendet mutatnak éven belül, azonban ismét csak visszautalnánk arra, hogy kifejezetten magas volt az év eleji bázis. Sertéshús mennyiségi exportunk viszont az öt éves átlaghoz képest 17 %-os növekedést mutat, kiviteli árakban ugyanaz a tendencia rajzolódik ki, mint az import esetében.

Előbbieket összegezve tehát a mostani adatokban a leginkább meglepő adatokat a sertés külkereskedelem mutatja. Míg az élősertés export növekedése mérsékelt, a behozatalban (évben belül csökkenő árak mellett) jelentős emelkedést látunk.

A darabolt sertéshúsból pedig 2020. májusában olyan alacsony behozatali mennyiségi értékeket mértünk, mint az elmúlt 5 év egy hónapjában sosem. Mélyebbre ásva az adatokban azt látjuk, hogy a legnagyobb növekedést a hízósertés behozatal mutatja:

 

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Mit látunk tehát? Nagyobb mértékben nő az élősertés behozatal, mint a kivitel. Ezen belül is az 50 kg-nál nagyobb egyedi súlyú (feltételezhetően hízósertés), tehát nem feltétlen a malacokat importáljuk. Emellett a sertéshús import az elmúlt 5 év legalacsonyabb mennyiségét mutatja, az exportunk pedig növekvő tendenciát mutat. Előbbiekből tehát az a tendencia kezd kirajzolódni, hogy a hazai sertésvágások érdemleges felfutása következhet, azaz végre feltöltésre kerülnek az elmúlt években felépült vágókapacitások, ami kifejezetten jótékony hatással lehet az ágazat teljesítményére!

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu