Megnyílt az osztrák-magyar határ: egy újabb ágazat kezdhet talpra állni?

Megnyílt az osztrák-magyar határ: egy újabb ágazat kezdhet talpra állni?

agrarszektor.hu
Megjelent a 216/2020. (V.21.) Korm. rendelet arról, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs a szervezetükben a koronavírus. Ez a könnyítés komoly segítséget jelenthet a világjárvány miatt hatalmas bevételkiesésekkel küszködő magyar vadgazdálkodási ágazatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria terültéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus. A Kormány az Osztrák Köztársaságból történő határátlépésről szóló, 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelete a Magyar Közlöny május 21-ei, 2020. évi 115. számában jelent meg. A jogszabály május 22-étől a járványügyi vészhelyzet megszűnéséig hatályos, tudta meg az Agrárszektor az Országos Magyar Vadászati Védegylettől.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A határátlépés akkor lehetséges, ha a belépő személy "a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki."

A rendelet tartalmazza azt a kitételt is, hogy az ilyen feltételekkel Magyarországra érkezett személy a határátlépést követő 14 napon belül észleli magán a koronavírus tüneteit, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot. Egyebekben a határátlépés szabályait továbbra is az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet határozza meg.

A vadgazdálkodók számára ez fontos információ, mert ennek a jogszabálynak köszönhetően ismét érkezhetnek külföldi bérvadászok Magyarországra, ami esélyt ad a magyar vadgazdálkodási ágazatnak arra, hogy valamelyest enyhítse az idei veszteségeit.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelkezésről szóló részletes tájékoztatás megtalálható az Országos Magyar Vadászati Védegylet honlapján és Facebook oldalán is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55