2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Állat

Menekülnek a feketézők: hatalmas sertéstelepek zárnak be

Több ezres létszámú, feketén hizlaló és értékesítő sertéstelepeket számolhatnak fel annak hatására, hogy az áfa folyamatosan csökken a sertésszektorban. Januártól a sertés tőkehús áfája mérséklődik 27 százalékról 5 százalékra, amelytől Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fogyasztói árak csökkenését is várja, és ezt a kormány szigorú ellenőrzésekkel akarja kikényszeríteni. Ugyanakkor továbbra is folyik az ágazati vita arról, hogy a sertéslétszám utóbbi időszakban kimutatott növekedése mögött tényleges állomány-bővülés húzódik-e meg, vagy csak több hízó kerül a statisztikákba az ágazat kifehéredése miatt.
 
 

Tudnak olyan, több ezer sertést feketén hizlaló és értékesítő telepekről, amelyeket az áfacsökkentések hatására felszámolnak – jelentette ki Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős kormánybiztosa. Az MTI szerint úgy fogalmazott: nem minden gazdasági szereplő örül annak, hogy tovább akarják fehéríteni a gazdaságot, mivel több tízmilliárd forint cserél gazdát feketén a sertéságazatban. Az áfa-csökkentések és egyéb intézkedések miatt azonban csak azoknak lesz érdemes gazdálkodni, akik átláthatóan termelnek, és a vágóhidaknak sem lesz érdeke feketén vásárolni, 5 százalékos áfa mellett ugyanis már érdemes mindent átláthatóan végezni – vélte a kormánybiztos.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A kormány a feketegazdaság kifehérítése érdekében 2014-ben az élősertésnél és félsertésnél vezetett be 5 százalékos áfát, amelyet 2016. január 1-jén a tőkehúsra is kiterjesztenek. Ennek következtében Horváth István szerint 16-18 százalékos árcsökkenésnek kell bekövetkeznie a tőkehúsnál, amelynek a családoknál kell maradnia, ezért komoly ellenőrzéseket hajtanak majd végre. Az agrárszektor.hu-nak adott közelmúltbeli interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is úgy foglalt állást, hogy az újabb áfacsökkentés hatására januártól olcsóbb lesz a sertéshús a hazai piacon.

Az eddigi intézkedések nyomán az utóbbi időszakban 15-20 százalékkal nőtt a 2013-ra 3 millió alá csökkent sertésszám – közölte Horvát István. Ágazati berkekben ugyanakkor továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy tényleges állomány-bővülésről van-e szó. Többen ugyanis úgy vélik, hogy a kimutatott, 3 millió darabot ismét meghaladó létszámemelkedésben az játszik döntő szerepet, hogy több sertés kerül be a statisztikákba az ágazat kifehéredése miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu