Népszerű pályázaton tarolt ez a magyar takarmánygyártó: két helyezést is elhoztak

Népszerű pályázaton tarolt ez a magyar takarmánygyártó: két helyezést is elhoztak

agrarszektor.hu
Duplázott a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, "A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj" 2021-es pályázatán. A vállalat kategóriájában az I. és a III. helyezésért járó díjat is elnyerte. A termékdíjak átadására 2021. szeptember 2-án, Hódmezővásárhelyen került sor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kiírásra összesen 28 pályázat érkezett be: 8 a növénytermesztési és 20 az állattenyésztési kategóriában. A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) az utóbbi kategórián belül a takarmányozás és állategészségügy alkategóriában pályázott két témával is - tudhattuk meg a vállalat közleményéből. A kategória zsűrijének elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója volt, aki mellett Dr. Annaházi László, az Anipharma Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Sallai László, a Szegedi Tudományegyetem Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének docense vettek még részt a pályázatok elbírálásában. A zsűri az értékeléskor figyelembe vette, hogy az adott pályamunka mennyiben innovatív, milyen tudományos vizsgálatok állnak mögötte, milyen referenciával bír, valamint a hazai eredet és a kapcsolódó marketingtevékenység is számított.

A pályázaton az I. díjat a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. kockázatelemzésen alapuló ZnO-mentes (cink-oxid-mentes) malactakarmányozási technológiája kapta. Az Európai Unió szabályozásának értelmében 2022-től nem etethető többé ZnO terápiás dózisban, hozamfokozóként. A sertéstenyésztésben eddig ezt széles körben alkalmazták a malacnevelés során, így a cég 2018-ban termékfejlesztési munkába kezdett, hogy felkészüljön a ZnO-mentes időszakra és megoldási lehetőséget kínáljon az ágazat más szereplői számára is.

A nagyigmándi központtal rendelkező vállalat a két évig tartó termékfejlesztést a Bonafarm Csoporthoz és a Bonafarm Sertésintegrációhoz tartozó sertéstelepekkel együtt hajtotta végre. A folyamat során ZnO-mentes prestarter, starter és nevelő takarmányokat állítottak elő úgy, hogy azok pontos összetételét az adott telep adottságaihoz szabták. A receptúra kialakítását egy kockázatelemzés előzte meg, melynek segítségével jobban hasznosuló, a malacok fejlődési képességét jobban kihasználó takarmányokat tudtak előállítani és etetni. A cég 2020-ban közel 400 ezer, 2021 első félévében pedig 286 ezer malacot takarmányozott ezzel a módszerével. A hízókat az utónevelő fázisból 2,5 nappal korábban és 1,8 kg-mal nagyobb vágási súllyal értékesítették, köszönhetően az új takarmányozási technológiának.

A III. helyezést érő pályázat tárgya a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. AMINO brojler takarmánysora volt, melynek megalkotását a piaci körülmények hívták életre. Az elmúlt időszakban tapasztalt, a korábban nem látott mértékű globális takarmányár-növekedés mellett a koronavírus-járvány és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot. Mivel a költségszerkezet jelentős, ráadásul jelenleg egyre növekvő részét a takarmányozási költség teszi ki, ezért kézenfekvő, hogy minden termelő a lehető legjobb, az adott alapanyaghelyzethez legjobban igazodó, vagyis a leggazdaságosabb takarmányt szeretné az állatállományával etetni. A gazdaságossági kérdéseken túl napjainkban egyre nagyobb hangsúllyal kerül előtérbe a nitrogénürítés csökkentése is. Mindezen kihívásokra az AMINO brojler takarmánysor megfelelő válasszal tud szolgálni, melyet most már az elnyert termékdíj is igazol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03