2021. október 20. szerda Vendel

Hírek - Állat

Nyomkövetővel szerelik fel a szarvasmarhákat és a birkákat

Egy kísérlet részeként csúcstechnológiás nyomkövetővel fogják ellátni a szarvasmarhákat és a birkákat a Bridgendhez közeli Merthyr Mawr part menti dűnéin. A nyomkövetés nemcsak lopás esetén hasznos, az állatok legelési szokásaira is fény derül. A kísérletet, mivel egy természetvédelmi területen zajlik, a Natural Resources Wales nevű kormányügynökség felügyeli.
 
 

A szarvasmarhák és birkák mozgását nyomon követve a Natural Resource Wales azt reméli, hogy hasznos adatokat szerezhetnek az állatok kedvenc legelőterületeit illetően. A természetvédőknek a bejövő adatok birtokában lehetőségük lesz elterelni az állatokat azokról a területekről, amelyeknek regenerálódniuk kell, és átirányíthatják őket olyan részekre, ahol ráfér a növényzetre a nyírás. A begyűjtött adatokat a gazdák azonnal megkaphatják az okoskészülékeikre, és így mindig tudhatják, hogy egy adott pillanatban épp hol tartózkodnak az állataik. Ezzel a behajtásukhoz is kevesebb időre lesz szükség, valamint a gazdálkodók arról is azonnal figyelmeztetést kaphatnak, ha az állatoknak a megszokottól eltér mozgásuk. Ez ugyanis az egyszerű elkóborlástól a tolvajlásig bármit jelenthet.


Végül, de nem utolsó sorban egy hosszabb ideig tartó adatgyűjtéssel az állatok társas viselkedését is tanulmányozni lehet, mint például a anyaállat-utód kapcsolatot és a más állatokkal szemben tanúsított viselkedésüket. A walesi gazdák legalább annyira kíváncsiak a műholdas megfigyelési kísérlet eredményeire, mint a szakemberek. A technológiát Merthyr Mawr mellett még másik három helyszínen fogják tesztelni. A FarmingUK hírét szemléztük.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu